Zolitūdes ''Maximu'' nenojauks, kamēr nebūs iegūti visi pierādījumi

© Scanpix

Zolitūdē notikušās traģēdijas tirdzniecības centra ēkas paliekas netiks pilnībā demontētas līdz brīdim, kamēr netiks savākti visi nepieciešamie pierādījumi krimināllietas izskatīšanai.

Valsts policijas (VP) Preses un sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Sigita Pildava aģentūrai LETA pastāstīja, ka pierādījumu vākšana tika sākta uzreiz pēc traģēdijas. Ēka netiks nojaukta, kamēr visi pierādījumi netiks atrasti, uzsvēra Pildava.

Viņa paskaidroja, ka mēs dzīvojam tiesiskā valstī, tāpēc neviens netiks aizturēts, kamēr netiks savākti objektīvi pierādījumi. Patlaban VP veic rūpīgu izmeklēšanu notikumu vietā, bet vēl nevar prognozēt precīzus termiņus, kad visi pierādījumi būs savākti.

Jau ziņots, ka saistībā ar Zolitūdē notikušo traģēdiju sāktajā kriminālprocesā pagaidām nav neviena aizturētā, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Viņš norādīja, ka, lai kādu aizturētu, šādās lietās galvenais ir iegūt pietiekamus pierādījumus. Līdz ar to secināms, ka attiecīgus pierādījumus policija vēl nav ieguvusi.

Vienlaikus Ķuzis uzsvēra, ka policija izmeklēšanu veic ļoti mērķtiecīgi, ātri un efektīvi. Lielāko daļu izmeklēšanas aizņemšot ekspertīzes. Jebkādus precīzus termiņus gan Ķuzis atturējās prognozēt.

Kā ziņots, izmeklējot Zolitūdes traģēdijas kriminālprocesu, līdz šim ir nopratināti 107 cilvēki - liecinieki un būvniecības procesā iesaistītie - gan projektētāji, gan ēkas pirmās, gan otrās kārtas būvnieki, to vakar vakarā LNT raidījumā "Top 10" sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Tāpat esot noteiktas 58 ekspertīzes un izņemti 100 maisi ar pierādījumiem. Traģēdijas notikumu vietā pastāvīgi strādā izmeklētāji, pieaicināti arī Rīgas Tehniskās universitātes eksperti, informēja Kozlovskis.

Vakar vakarā viņš pieļāva, ka policija vēl aptuveni diennakti strādās notikumu vietā, izņemot vajadzīgos pierādījums. Pēc tam strādās eksperts, patlaban gan grūti pateikt, kāds laiks būs vajadzīgs eksperta darbam, atzina ministrs.

Kā ziņots, saistībā ar Zolitūdē notikušo traģēdiju, kurā gājuši bojā 54 cilvēki, ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 239.panta 2.daļas - par būvniecības noteikumu pārkāpšanu. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Izmeklēšanas gaitā kriminālprocesu var arī pārkvalificēt.

Svarīgākais