Cilvēki saliedējas traģēdijas upuru atbalstam

© F64 Photo Agency

Iedzīvotāji saziedojuši rekordlielu summu, atbalstīs arī valsts, Rīgas dome un uzņēmums Maxima.

Labdarības organizācijai Ziedot.lv pēc traģēdijas Zolitūdē iedzīvotāji pāris dienu laikā saziedojuši rekordlielu naudas summu. Svētdienas pēcpusdienā atbalstam traģēdijā cietušajiem un bojāgājušo ģimenēm bija saziedoti jau tuvu 300 000 latu. Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta to nodēvējusi par «Latvijas sāpju fondu», norādot, ka atbalsts traģēdijā cietušajiem un bojāgājušo ģimenēm būs nepieciešams arī tad, kad palīdzības dienestu sirēnas apklusīs un iestāsies ierastā dzīve.

Ziedot.lv par līdzcilvēku ziedojumiem sniegs sociālo un medicīnisko palīdzību, kad tāda būs nepieciešama. Organizācija kopā ar citām institūcijām pieņēmusi lēmumu palīdzības sniegšanu organizēt koordinēti, sazinoties ar citām palīdzības sniedzēju pusēm, tāpēc jau pirmdien notiks īpaša sanāksme. Galvenais nolemt par palīdzības sniegšanas veidu un informēšanu par to, lai piederīgajiem nebūtu jāmeklē atbalsts dažādās iestādēs. Lai gan iedzīvotāju pašreiz saziedotā naudas summa ir līdz šim lielākā, ko kādā labdarības akcijā labdarības organizācijas ir savākušas, pēc R. Dimantas vērtējuma, tā varētu nebūt pietiekama summa, lai pietiekami palīdzētu traģēdijā cietušajiem, ņemot vērā nelaimes apmērus. Tikmēr ziedotāju atsaucība neaprimst, un par to var pārliecināties ikviens, apskatot informāciju par saziedoto summu, kas mainās ik minūti.

Nodrošina atbalstu

Laikā, kamēr tiek meklēti vainīgie, palīdzību apsolījuši ne tikai iedzīvotāji ziedojot, bet arī Rīgas pašvaldība, atbildīgās valsts iestādes un uzņēmums Maxima. Ģimenēm, kurām Zolitūdes traģēdijā gājuši bojā tuvinieki, Rīgas dome izmaksās vienreizēju pabalstu 10 000 latu apmērā, savukārt tiem, kas nonākuši slimnīcā, tiks nodrošināts līdz 5000 latu pabalsts atkarībā no situācijas, pastāstīja Rīgas mērs Nils Ušakovs. Rīgas dome apņēmusies segt bēru izdevumus un sniegt palīdzību jautājumos, kas saistīti ar darba organizāciju kapsētās, proti, bojāgājušo radiniekiem tiks piedāvāta iespēja tuviniekus apglabāt Pirmajos Meža kapos, lai viņus varētu apglabāt kopā. Arī tad, ja ģimene vēlēsies tuvinieku apglabāt citur, Rīgas dome sniegs atbalstu. Šonedēļ Rīgas domē tiks sasaukta ārkārtas sēde, lai lemtu par nepieciešamo līdzekļu piešķiršanu pabalstiem un apbedīšanas izdevumiem.

Apzināti 32 bērni

Rīgas domes Labklājības departamenta speciāliste Lita Brice pavēstīja, ka brīvdienās strādāja piecas sociālo darbinieku brigādes, katrā no brigādēm bija trīs sociālie darbinieki, un atsevišķos gadījumos tika piesaistīts arī psihologs. Sociālie darbinieki devušies pie cietušo ģimenēm, apzina sociālo situāciju, vajadzības. Darbs turpināsies visu nākamo nedēļu. Palīdzība varētu būt visdažādākā, sākot ar materiālo atbalstu, sociālajiem pabalstiem, kā arī psiholoģiska palīdzība. Tā kā katrs gadījums ir individuāls, nepieciešamo informāciju var saņemt arī pa bezmaksas tālruni 80005055. Sociālā dienesta darbinieki ir pārliecinājušies, ka bērni, kuru vecāki ir gājuši bojā vai cietuši Zolitūdes traģēdijā, ir drošībā, kopā ar saviem tuviniekiem, apliecināja Rīgas domē. Sociālā dienesta redzeslokā ir 32 nepilngadīgie. Sestdien un svētdien sociālie darbinieki apmeklējuši visus bērnus, palīdzot tuviniekiem nokārtot dokumentus pabalstu saņemšanai. Sociālie darbinieki apmeklēja arī tos bērnus, kuriem vecāki cietuši Zolitūdes traģēdijā (deviņiem bērniem cietuši vecāki), un informēja par palīdzības saņemšanas iespējām. Tās ģimenes, kuras neizdevās satikt, darbinieki apmeklēs rītdien.

Pēc Labklājības departamenta un Rīgas bāriņtiesas datiem, vecākus zaudējuši 16 bērni, viens bērns traģēdijas rezultātā palicis bez abiem vecākiem, un bāriņtiesa vērtē iespēju aizbildnību pār šo bērnu piešķirt tēvabrālim. Visiem bērniem ir atsaukušies radinieki, tāpēc bērnunamā neviens bērns nebūs jāievieto.

Pabalstīs, kamēr izaugs

Uzņēmums Maxima Latvija apsolījis materiāli atbalstīt traģēdijā bojāgājušo cilvēku bērnus līdz pilngadības sasniegšanai. Visiem bērniem, kuru vecāki gājuši bojā šajā nelaimē, līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai katru mēnesi tiks sniegts atbalsts vidējās mēnešalgas apmērā. Šādu summu ik mēnesi pārskaitīs katram bērnam.

***

Kur saņemt atbalstu un mierinājumu?

Krīzes situācijās var zvanīt

- Krīžu un konsultāciju centrs Skalbes 67222922 vai 27722292

- Psihosomatikas klīnika 20203203 vai 67625655

- Bērnu uzticības tālrunis 116111

- Psihoterapeitu biedrības koordinators Jurģis Stabingis 29213238

- Latvijas Profesionālās psihologu asociācijas psihologi – Evelīna Mūze (29559648), Linda Smirnova (26160884) un Olga Vlasenko (29479382)

- Centrs Dardedze 67600685 vai 29556680

- Krīzes centrs Marsa gatve Bērnu nodaļa 67181243, 28855596, Ģimeņu nodaļa 67181242, 26412 673 (diennakti)

- Māras centrs 67609263 un 27808244 (diennakti)

- Ģimenes krīzes centrs Mīlgrāvis 67 012 515 (diennakti)

***

VARAM PALĪDZĒT

Ziedot iespējams, zvanot uz labdarības tālruni 90006385 (ziedojums viens lats) vai ar bankas pārskaitījumu

Avots: www.ziedot.lv

Svarīgākais