Sabrukušajā lielveikalā Zolitūdē glābējiem atlicis pārbaudīt 20 kvadrātmetru teritoriju

© F64

Zolitūdē sabrukušā lielveikala "Maxima" drupās glābējiem atlicis pārbaudīt pēdējo aptuveni 20 kvadrātmetru teritoriju, lai pārliecinātos, vai tajās neatrodas vēl kāda cilvēka mirstīgās atliekas, - intervijā Latvijas Radio sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Ministrs pieļāva iespēju, ka glābšanas darbus izdosies pabeigt šīs dienas laikā, ja nenotiks vēl kāds nekontrolēts nogruvums. Pašlaik glābšanas darbi notiek no ēkas otras puses, kur svētdien ar speciālu tehniku tika izgrauzts caurums, jo ēkas priekšpusē situācija joprojām ir draudīga, - sijas ir nedrošas, uz tām atrodas betona bluķi, tas apdraud glābējus.

Kozlovskis aicināja sabiedrību nekultivēt runas par to, ka laikā pieaicinātu speciālistu palīdzība no Krievijas ļautu sagruvušajā ēkā izglābt vairāk dzīvu cilvēku. Ministrs piebilda, ka nevajag nepamatoti nenovērtēt mūsu pašu glābēju paveikto, - gruvešos strādāja tik daudz cilvēku, cik tur varēja atrasties, lai darbi noritētu raiti un netraucēti.

Savu palīdzību piedāvāja ne tikai Krievijas, bet arī Polijas un Igaunijas ārkārtas situāciju speciālisti.

Ministrs norādīja, ka pēc tieslietu medicīnas eksperta vērtējuma, 52 vakar pārbaudītajiem lielveikala drupās bojāgājušajiem nāve iestājusies pēkšņi, "viņi tā īsti nav sapratuši, kas notiek". Pēdējo dzīvo cilvēku no drupām izglāba piektdienas naktī plkst.1.28. Pēc Kozlovska teiktā, tas izslēdz arī sociālajās vietnēs izskanējušo informāciju par plkst.4 no rīta it kā kādas sievietes sūtītu atvadu īsziņu vīram. Policija ir pārbaudījusi šo informāciju un tā nav apstiprinājusies.

Ministrs uzsvēra, ka šajās dienās saistībā ar traģēdiju informācijas ir ļoti daudz un tā ir dažāda, diemžēl liela daļa no tās ir baumas, kas policijai savā darbā ir jāspēj nošķirt.

Kā ziņots, 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" griestiem, Zolitūdē bojā gāja vismaz 54 cilvēki, tostarp trīs ugunsdzēsēji, bet vēl vairāki desmiti guva smagus savainojumus.

Līdz šim Zolitūdes veikala "Maxima" drupās atrastas 54 cilvēku mirstīgās atliekas. Pēdējais līķis no gruvešiem tika iznests sestdien ap plkst.18. Amatpersonas paudušas cerību, ka vēl vairāk upuru atrasti netiks, turklāt arī teorētiski šāda iespēja ir sarukusi līdz minimumam.

Pagājušajā naktī glābšanas darbi turpinājās, taču neviens jauns traģēdijas upuris netika atrasts, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Viktorija Šembele.

Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas. Lai pieminētu šīs traģēdijas upurus, šodien plkst.10 visā Latvijā paredzēts klusuma brīdis.

Latvijā

Maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā apsūdzētā uzņēmēja Aleksandra Babenko slimošanas dēļ Rīgas pilsētas tiesa jau otro reizi līdz 26.septembrim plkst.9 atlikusi tiesas sēdi, kurā bija plānots uzsākt tiesas debates, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais