2011. gada ugunsgrēks neesot "Maxima" sabrukšanas cēlonis

Nav pamata domāt, ka ugunsgrēks, kas 2011.gadā izcēlās uz Zolitūdes lielveikala "Maxima" jumta būvniecības laikā, būtu ietekmējis būves konstrukcijas un bijis iemesls veikala sabrukšanai, LNT diskusijā sacīja ēkas inženierprojekta autora SIA "HND grupa" īpašnieks, projektētājs Ivars Sergets.

Sergets pēc ugunsgrēka bijis pieaicināts novērtēt situāciju. Secināts, ka jumta siltumzolācijas slānis nebija izdedzis līdz dzelsbetona panelim. Netika konstatētas arī izmaiņas dzelzsbetona sijās un neesot bijis pamats domāt par ietekmi uz metāla kopnēm.

Pēc Sergeta teiktā, ēka un tās konstrukcijas apskatītas, tomēr akts par šādu apskati varētu arī nebūt.

Būvinženieris Valters Celmiņš LNT raidījumā norādīja, ka gadījumā, ja ugunsgrēks ir īslaicīgs un to laicīgi apdzēš, ietekme uz konstrukcijām neesot. Ietekme varētu būt ilgstoša, stundām ilga ugunsgrēka gadījumā. Celmiņš arī norādīja, ka ēkas sabrukšanā pārtrūka metālā kopnes apakšjosla, nevis augšjosla, ko varētu būt ietekmējis ugunsgrēks.

Kā ziņots, pirms diviem gadiem būvējot Zolitūdes veikalu "Maxima", jaunbūvei aizdedzies jumts un nodegusi daļa tā pārseguma.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, celtniecības objektā, kuru būvēja firma "Re&Re", 2011.gada 1.augustā ap plkst.23.45 izcēlās ugunsgrēks. Postījumi gan nebija lieli. Pēc notikušā būvfirmas "Re&Re" darbinieki pieļāva divas versijas - kāds jumtu aizdedzinājis ļaunprātīgi vai arī aizdegšanās notikusi blakus esošo māju iedzīvotāju neuzmanīgas smēķēšanas dēļ.

Latvijā

Maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā apsūdzētā uzņēmēja Aleksandra Babenko slimošanas dēļ Rīgas pilsētas tiesa jau otro reizi līdz 26.septembrim plkst.9 atlikusi tiesas sēdi, kurā bija plānots uzsākt tiesas debates, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais