Glābšanas darbus Zolitūdes "Maxima", iespējams, atsāks ap 13:00

© F64 Photo Agency

Šorīt preses konferencē tika paziņots, ka glābšanas darbus Zolitūdes "Maximā", iespējams, atsāks ap 13:00

Patlaban ēkā novietotas svārstības konstukcijā mērošas mērierīces tās izturības pārbaudīšanai. Lai mērierīču dati būtu ticami, vēl nepieciešamas vairākas stundas, kuru laikā darbi netiks veikti. Tikmēr ap lielveikala drupām tiks uzstādīta cita veida glābšanas darbu tehnika. Ēka ir ļoti bīstama un pastāv iespēja, ka notiks tālāki nogruvumi, tāpēc glābšanas darbi tiks turpināti ar kontrolētiem nogruvumiem.

Vietās, kur vēl varētu būt aprakti cilvēki, sienas negraus un gruvešus pārmeklēs ar rokām. Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane pastāstīja, ka tiek cerēts, ka ēkā vairs neatrodas bojāgājušie. Tomēr joprojām bezvēsts ir pazuduši septiņi cilvēki, tāpēc šāda iespēja arī netiek izslēgta.

Personu meklēšana ir un paliek mūsu prioritāte, uzsvēra Pētersone-Godmane, paužot cerību, ka darbus šodien izdosies pabeigt. Tajās vietās, kur varētu būt cilvēki, sienas virsū nebrucinās, nodrošinās stabilu vidi un drupas pārmeklēs, ar rokām pārcilājot būvgružus.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvis Kristaps Eklons pastāstīja, ka primāri glābēji pārmeklēs vietas, kuras vēl nav pārbaudītas un kur zem drupām vēl var būt cilvēki.

Eklons atkārtoti uzsvēra, ka papildspēki VUGD nav nepieciešami, glābēju un tehnikas dienestam pietiek, bet ierobežojošais faktors ir salīdzinoši nelielā teritorija, kurā ar kontrolētu risku iespējams veikt glābšanas darbus.

Līdz šim atrasti 54 upuri, no tiem trīs bojā gājušie ir glābēji. Starp cietušajiem ir viens bērns, bet bojā gājušo vidū bērnu nav. Mediķu palīdzība līdz šim bijusi nepieciešama 36 cilvēkiem no tiem 12 bija glābēji. Slimnīcās turpina ārstēties 19 cietušie, no tiem par 2 dzīvību ārsti vēl cīnās. Tā kā sākotnēji nebija iegruvis jumts virs daļas no tirdzniecības zāles, iespējams, ka daļa no tur esošajiem pircējiem, kas paši izkļuva no ēkas, nav meklējuši palīdzību. 

Vakar vakarā pēc trešā iebrukuma tika nolemts darbus pārtraukt līdz šim rītam, jo sagruvusī ēka bija kļuvusi pārāk nedroša un, kā atzina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītājs Armands Ploriņš, tā kā pēdējiem atrastajiem upuriem bija ar dzīvību nesavietojamas traumas, tika atzīts, ka iespējas zem gruvešiem atrast vēl kādu izdzīvojušo līdzinās nullei. Šorīt viņš LTV stāstīja, ka nebūtu pieļaujams šādā situācijā apdraudēt glābēju dzīvību.

Svarīgākais