Pārbauda vai "Maxima" veikalu ķēdes darbinieki prot pielietot darba drošības instrukcijas

Valsts darba inspekcija (VDI) Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas ietvaros uzsākusi pārbaudi, lai noskaidrotu, kā "Maxima" veikalu ķēdes darbinieki prot praksē pielietot darba drošības dokumentos rakstīto.

Ir veikta Zolitūdes "Maximas" darbinieku un citu ēkā strādājošo uzņēmumu darbinieku aptauja, lai no uzzinātu, kas notika traģēdijas brīdī - kā darbinieki reaģēja, kāda bija situācija ar signalizāciju, tika vai netika veikta evakuācija, Latvijas Televīzijas diskusijā par traģēdiju Zolitūdē sacīja VDI direktors Renārs Lūsis.

VDI eksperti saņēmuši dokumentāciju arī no citiem "Maxima" veikaliem.

Pēc Lūša vārdiem, ir diezgan izšķirošs jautājums - vai tā bijusi formāla instruktāža vai reāla un praktiska, un cilvēki zināja, kā rīkoties, atskanot signalizācijai un kur doties un kā to izdarīt, ja notiek evakuācija.

"Ja mūsu darbinieks no ārpuses redz, ka evakuācijas izejas durvis ir ciet, tad ir jautājums, vai negadījuma brīdī bija iespējams tās atvērt no iekšpuses," teica Lūsis.

Viņš norādīja, ka daži darbinieki nav zinājuši, ka ēkai Priedaines ielā 20 ir evakuācijas durvis, zinājuši tikai par galveno ieeju un rampu, pa kuru tiek piegādātas preces.

"Tas mums rada jautājumus, ko gribam pārbaudīt izmeklēšanas laikā," uzsvēra VDI direktors.

Kā ziņots, lielveikals "Maxima" Rīgā, Zolitūdes mikrorajonā, daļēji sabruka ceturtdienas vakarā. Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo skaits ir sasniedzis 52 cilvēkus, bet divi bojāgājušie aizvien nav atpazīti. Starp bojāgājušiem ir trīs ugunsdzēsēji. Kopumā no traģēdijas vietas līdz sestdienas rītam hospitalizētas 29 personas, vēl vairākiem cilvēkiem medicīniskā palīdzība sniegta uz vietas.

Latvijā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija aicina Sociālo un darba lietu komisiju pārskatīt grozījumu par alkohola pieejamības ierobežošanu spēkā stāšanās termiņu, lai tie stātos spēkā jau nākamā gada 1.janvārī.

Svarīgākais