Pēc traģēdijas psiholoģiskais atbalsts nepieciešams lielam skaitam cilvēku

Uz krīžu un konsultāciju centru "Skalbes" zvana arī cilvēki, lai piedāvātu palīdzību saistībā ar Zolitūdes traģēdiju. Daudzi no viņiem ir satraukti un jūtas izmisuši saistībā ar traģēdiju.

Krīzes centrā aģentūrai LETA pastāstīja, ka zvanu ir bijis daudz un tie galvenokārt tiek saņemti no cietušo vai bojāgājušo cilvēku radiniekiem un tuvajiem cilvēkiem, tāpat zvana cilvēki, lai piedāvātu palīdzību, tomēr viņi paši ir satraukti un jūtas izmisuši par šo traģēdiju.

Zvani krīzes centrā tiek saņemti kopš piektdienas rīta, un dienests "Skalbes" strādā 24 stundas diennaktī, nodrošinot cilvēkiem emocionālo atbalstu. Tāpat centrā ir iespējamas klātienes konsultācijas, un šajā pēcpusdienā "Skalbes" jau gaida ierodamies cilvēkus.

"Skalbes" vadītāja Inese Ruka aģentūrai LETA piebilda, ka pēc šīs milzīgās spriedzes lielai daļai cilvēku sāksies fiziskais un emocionālais nogurums, līdz ar to viņa prognozē, ka palīdzību meklēs mazāk. Tomēr viņa norādīja, ka laikā, kad sāksies bojāgājušo bēres un izvadīšana, palīdzību atkal būs nepieciešama vairāk.

Tikmēr psihoterapeits Jurģis Stabingis aģentūrai LETA norādīja, ka palīdzība būtu nepieciešama ne tikai tiem, kam traģēdijā cietuši vai gājuši bojā tuvinieki vai draugi un kas tur ir bijuši tur uz vietas, bet arī pārējai sabiedrībai, kas ar traģēdiju nav tieši saistīti, tajā skaitā žurnālistiem.

Pats Stabingis veica krīzes konsultāciju pa telefonu, bet viņam neesot plašākas informācijas par savu kolēģu darbu, lai arī darbu turpinās gan šodien, gan rīt.

Ataustot rītam, Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 52, aģentūru LETA informēja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis. Pēdējā cilvēka mirstīgās atliekas no sabrukušā veikala "Maxima" drupām iznestas dažas minūtes pirms plkst.6. Bojāgājušais uzreiz atpazīts.

Līdz ar to 50 cilvēku mirstīgās atliekas ir identificētas, bet divi bojāgājušie aizvien nav atpazīti.

Ikvienu, kuram neizdodas sazināties ar kādu savu tuvinieku un ir pamats bažām, ka šis tuvinieks varētu būt cietis ceturtdien Zolitūdē notikušajā traģēdijā, policija lūdz zvanīt uz tālruni 110.

Kā ziņots, ceturtdien vakarā Rīgā sabruka lielveikals "Maxima", kas atrodas Zolitūdē, Priedaines ielā. Vispirms ēkai iebruka jumts, bet pēc tam sagruva arī siena. Traģēdijā gāja bojā un tika ievainoti vairāki nekā pussimts cilvēku. Trīs no bojāgājušajiem bija ugunsdzēsēji-glābēji, kuri pildīja dienesta pienākumus.

Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas. Iepriekš traģiskākais negadījums notika 2007.gada 23.februārī, kad ugunsgrēkā pansionātā "Reģi", ko izraisīja īssavienojums elektroinstalācijā, gāja bojā 26 pansionāta klienti.

Latvijā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija aicina Sociālo un darba lietu komisiju pārskatīt grozījumu par alkohola pieejamības ierobežošanu spēkā stāšanās termiņu, lai tie stātos spēkā jau nākamā gada 1.janvārī.

Svarīgākais