Zolitūdes "Maxima" drupās paplašināti glābšanas darbi; jāpārmeklē vēl 150 kvadrātmetri

Vairāki desmiti glābēju šobrīd Zolitūdē sabrukušā lielveikala "Maxima" gruvešos pārmeklē četrus sektorus, pastāstīja iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) padomniece Daiga Holma.

Holma pastāstīja, ka ugunsdzēsējiem atlicis pārmeklēt apmēram 150 kvadrātmetrus gruvešu, kur darbs ir sarežģīts un bīstams. Lai glābšanas darbi būtu sekmīgi un droši, ugunsdzēsējus konsultē ieradušies būvniecības eksperti. Glābēji pārsvarā strādā ar rokām.

Šobrīd viņi strādā  4 darba iecirkņos - 3 grupas 1.stāvā atbrīvo no būvkonstrukcijām, 1 grupa no augšas nogriež vieglākās konstrukcijas.audumus, putuplastu u.c. Gruvešu augstums šajās vietās ir dažāds no 3- 4 metri.

Ugunsdzēsēji neprognozē, vai atlikušajā teritorijā vēl atrodas cilvēki. Tāpat šobrīd ir grūti pateikt, cik ilgu laiku prasīs teritorijas pārmeklēšana, jo gruveši ir trīs līdz četru metru biezumā.

Kopumā notikuma vietā strādā 150 glābēji.

Ap plkst. 15.00 glābēji pagrabstāvā  uzstādīja balstus, lai nostiprinātu pārsegumu (starp pagrabu un 1.stāvu). Līdz ar to kopumā vienlaicīgi strādā 5 grupas - viena pagrabā, 1 augšā un trīs pirmajā stāvā.

 No rīta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) glābēji bija nonākuši līdz grūtākām vietām, kur daļēji sagruvušajā veikalā ir nestabilas konstrukcijas. Šī iemesla dēļ pieņemts lēmums slēgt vienu eju un turpmāk pārvietoties samazinātā cilvēku skaitā tikai pa vienu eju. Tobrīd glābšanas darbi turpinājās tikai vienā sektorā, kas šķita drošākais. Šajā sektorā strādāja ne vairāk par 12 ugunsdzēsējiem.

Latvijā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija aicina Sociālo un darba lietu komisiju pārskatīt grozījumu par alkohola pieejamības ierobežošanu spēkā stāšanās termiņu, lai tie stātos spēkā jau nākamā gada 1.janvārī.

Svarīgākais