Signalizācija Zolitūdes "Maximā" pirms traģēdijas skanējusi reizi mēnesī vai biežāk

Viena no lietām, ko nevar apstiprināt pilnībā, bet kas ir izskanējusi no liecībām, ir tā, ka signalizācija Zolitūdes lielveikalā "Maxima" pirms nelaimes darbojusies ik pa laikam, Latvijas Televīzijas diskusijā par traģēdiju Zolitūdē atklāja Valsts darba inspekcijas (VDI) direktors Renārs Lūsis.

"Ir dažādas versijas, vai tas ir bijis reizi mēnesī, vai tas ir bijis vēl biežāk - mēs noteikti pārbaudīsim, cik šī informācija ir patiesa, bet tas nozīmē, ka tā nav bijusi pirmā reize, kad šī signalizācija ir darbojusies," uzsvēra Lūsis.

VDI vadītājs skaidroja, ka, diemžēl, veikala apmeklētājos tas varējis radīt vienaldzīgu attieksmi, ka atskanējušais brīdinājuma skaņas signāls nav nekas nopietns. "Ja signalizācija bieži darbojas viltus iemeslu dēļ, tad tajā brīdī, kad ir tiešām īsta trauksme, cilvēki tai nenotic, jo nezina, ka signalizācija darbojas pa īstam," ar nožēlu secināja Lūsis.

Kā vēstīts, ceturtdien pirmo reizi signalizācija veikalā "Maxima" Rīgā, Priedaines ielā, iedarbojusies plkst.16.20, taču, pārbaudot signalizācijas cēloni, draudi cilvēku dzīvībai netika konstatēti, tādēļ cilvēku evakuācija netika veikta, preses konferencē iepriekš skaidroja "Maxima Latvija" vadītājs Gintars Jasinsks.

Jautāts par to, kāpēc netika evakuēti cilvēki pēc tam, kad bija atskanējusi signalizācija, Jasinsks skaidroja, ka saskaņā ar instrukciju apsarga pienākums ir veikt pārbaudi, lai konstatētu, vai ir ugunsgrēks. Šāda veida ugunsdrošības signalizācija aktivizējas, fiksējot paaugstinātu temperatūru, uguni, dūmus vai putekļus.

Pirmo reizi signalizācija iedarbojusies plkst.16.20. Kopumā tā ir atskanējusi desmit reizes. Apsargs signalizācijas panelī pamanījis, ka iespējamā uguns, dūmu vai putekļu izcelsmes vieta varētu būt ēkas pagrabs.

Pagrabstāvā noritēja celtniecības darbi, pēc kā veikala apsardzes darbinieks pārbaudīja konkrēto zonu un, pats nekonstatējot nekādus draudus, sazinājās ar SIA "Vesmann", kas apkalpo visas ēkas ugunsdrošības sistēmu. Pēc "Maxima Latvija" izsaukuma ieradās uzņēmuma pārstāvis, kurš, pārbaudot ēku, konstatēja, ka nekādu draudu nav, tādēļ cilvēku evakuācija netika veikta.

Turklāt evakuāciju apsargs drīkst izziņot vien tad, ja ir reāli draudi cilvēku dzīvībai, uzsvēra Jasinsks. Taču, tā kā signalizāciju neizdevās izslēgt, iedarbojās automātiskais ieraksts, kas aicināja veikalā ēkā esošos cilvēkus evakuēties.

Jau vēstīts, ka, ataustot rītam, Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 52, bet divi bojāgājušie aizvien nav atpazīti. Starp bojāgājušiem ir trīs ugunsdzēsēji.

Kopumā no traģēdijas vietas līdz sestdienas rītam hospitalizētas 29 personas, vēl vairākiem cilvēkiem medicīniskā palīdzība sniegta uz vietas.

Lielveikals "Maxima" Rīgā, Zolitūdes mikrorajonā daļēji sabruka ceturtdienas vakarā.

Latvijā

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šodien sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem vienojusies par kompromisu nākamgad palielināt "Studētgoda" stipendiju no 175 uz 180 eiro, palielinot arī stipendijas pretendentu maksimālo ienākumu slieksni, aģentūrai LETA pavēstīja LSA pārstāve Evelīna Tīna Circene.

Svarīgākais