Zolitūdē piemin sagruvušās "Maximas" upurus

Šovakar Zolitūdē, Priedaines ielā, pie veikala "Maxima", kuram pirms apmēram diennakts pagaidām nezināmu iemeslu dēļ iegruva griesti, tiek pieminēti bojāgājušie veikala apmeklētāji.

Ap pussagrautā veikala teritoriju policija izvietojusi barjeras, pie kurām iedzīvotāji iedeguši vairākus simtus sveču un nolikuši ziedus. Upuru piemiņai ir atnesti gan krāšņi rožu pušķi, gan sarkanas neļķes, gan baltas krizantēmas.

Zolitūdes iedzīvotāji, atgriežoties no darba vai vedot mājās bērnus no skolas, uz diezgan ilgu brīdi piestāj pie mikrorajonā iecienītās tirdzniecības vietas. Cilvēki gremdējas klusās pārdomās. Skan tikai buldozera motora dārdi, sastumjot lielās kaudzēs glābēju izraktos veikala tirdzniecības zāles būvgružus.

Novācot būvgružus, ir izdevies atrast jau 48 bojāgājušos, 28 negadījumā cietušie jau vakar tika nogādāti lielākajās Rīgas slimnīcās, kur turpina ārstēšanos. Vēl septiņiem cilvēkiem medicīniskā palīdzība sniegta uz vietas.

Starp apmēram 100 cilvēkiem, kas stāv pie nelaimes vietas nožogojuma, ir arī tādi, kas meklē savus radiniekus un paziņas, kuri ceturtdien pēc plkst.17 devās iepirkties uz "Maximu" un neatgriezās.

No iedzīvotāju sarunām kļūst skaidrs, ka visi vēlētos redzēt cietušo un bojāgājušo sarakstus, taču policija tos atsakās rādīt pat radiniekiem, aizbildinoties ar "Fizisko personu datu aizsardzības likumu".

Saistībā ar to, ka glābējiem ar rokām ir jāpārmeklē būvgruži vēl apmēram trešajā daļā sagruvušā veikala platības, tiek prognozēts, ka glābšanas darbi tiks turpināti arī visu turpmāko nakti.

Garāmgājējiem par glābšanas darbiem vēsta tikai mehānismu duna, jo skatu uz sagrauto "Maximu" norobežo ne tikai policijas izvietotās barjeras, bet arī ar buldozeru sastumtie būvgruži, kas veido jau visai augstu valni.

Jaunieši cilvēkiem, kas stāv pie iežogotās traģēdijas vietas, piedāvā pīrādziņus un tēju. Par glābēju ēdināšanu un atpūtu rūpējas Nacionālie bruņotie spēki, kas iežogotajā laukumā uzcēluši vairākas teltis atpūtai un atveduši lauka virtuvi.

Latvijā

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais