Būvinženieri: Daudzi lēmumi būvniecības jomā pieņemti, ignorējot nozares viedokli

Daudzi lēmumi būvniecības jomā tikuši pieņemti, ignorējot nozares pārstāvju viedokli, uzskata speciālisti.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra Latvijas Būvinženieru savienības valdes priekšsēdētāja vietniece Helēna Endriksone, savienība jau gadiem ilgi ir runājusi ar Ekonomikas ministriju visdažādākajos līmeņos, norādot uz nepieciešamajām pārmaiņām normatīvos. Taču nozari pārstāvošās organizācijas viedoklis lielākoties neesot ņemts vērā, arī saistībā uz būvniecības kontroli un uzraudzību.

Pirms četriem gadiem tika likvidēta Valsts būvinspekcija, pret ko nozares pārstāvji iebilda.

Nozare arī neatbalsta ieceres, atbalstot uzņēmējdarbību un atvieglojot investīciju ieplūšanu, samazināt administratīvos šķēršļus. Daudz runāts arī par profesionālās atbilstības novērtēšanu, sertifikātu izsniegšanu.

Endriksone uzsvēra, ka būvniecība galvenokārt saistās ar drošību, un, lai šajā jomā darbotos, ir nepieciešama nopietna izglītība un prakse. To apliecinot arī traģiskais negadījums lielveikalā "Maxima", kur gājuši bojā cilvēki.

Būvniecības likumā 2009.gada 1.jūlijā stājās spēkā grozījumi, kas būvniecības kontroli uzticēja pašvaldību inspektoriem. Kā divus gadus vēlāk ziņoja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis, šis solis nav devis vēlamo efektivitāti un pašvaldību inspektoru veikto pārbaužu skaits bijis par vairāk nekā 70% mazāks, nekā iepriekš veikusi Valsts būvinspekcija.

Lēmums likvidēt Valsts būvinspekciju tika argumentēts ar izmaksu ietaupīšanu un birokrātisko procesu mazināšanu.

Šodien ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts uzdevis veikt izvērtējumu par nepieciešamajām izmaiņām būvnormatīvos, lai tiktu nodrošināts, ka būvdarbu procesu kontrolējošās iestādes un par procesu atbildīgās personas visa procesa laikā nodrošina nepārtrauktu un profesionālu uzraudzību. Tāpat uzdots izvērtēt, vai būvspeciālistu sertificēšanā, ko attiecībā uz būvdarbu veicējiem un uzraugiem veic Latvijas Būvinženieru savienība un uz arhitektiem Latvijas Arhitektu savienība, ir nepieciešamas stingrākas prasības speciālistu profesionālajām prasībām un sertifikācijas institūciju darbībai.

Svarīgākais