Lielveikala "Maxima" traģēdijā 16 bojāgājušie, no tiem 3 ugunsdzēsēji, izglābti 40 cietušie

Ceturtdienas vakarā, darba dienas noslēgumā, daļēji sabrūkot lielveikalam "Maxima" Rīgā, Zolitūdes mikrorajonā, bojāgājuši 16, bet izglābti apmēram 40 cietušie cilvēki, daudzi aizvien iesprostoti gruvešos.

Trīs no bojāgājušajiem ir ugunsdzēsēji. Notikuma vietā strādā simtiem mediķu, glābēju, karavīru un citu dienestu darbinieku. 28 cilvēki nogādāti slimnīcās, bet seši cilvēki ar viegliem ievainojumiem ārsta palīdzību meklējuši paši.

Gruvešos varētu būt iesprostoti vairāki desmiti cilvēku. Glābēji viņus cenšas atbrīvot. Starp cietušajiem ir vismaz septiņi ugunsdzēsēji. Glābēji arī norāda, ka šādus darbus nevar darīt ātri, sasteigti paceļot vienu paneli,citas konstrukcijas var sabrukt, bet zem tām  joprojām atrodas cilvēki.

Lielveikala "Maxima" teritorijā darbojas seši ceļamkrāni, kas mēģina pacelt sabrukušās ēkas konstrukcijas, lai varētu tikt klāt un atbrīvot pēc iespējas vairāk gruvešos iesprostoto cilvēku. Strādā un arī citas tehnikas vienības.

Glābēji, mediķi un policisti turpina darbu. Pie pašvaldības policijas rinda ar cilvēkiem, kas interesējas par saviem pazudušajiem tuviniekiem.Saskaņā ar pēdējo informāciju,  glābēji drupās atraduši  sievieti ar dzīvības pazīmēm, viņa nodota mediķu aprūpei.

Plkst 2. 45 naktī glābēji turpina konstrukciju pārvietošanas un cietušo meklēšanas darbus.

Pēc jaunākās informācijas, kā liecina VUGD tvitera konts ap plkst. 3.00 glābēji atraduši vēl viena bojāgājušā mirstīgās atliekas.

Vēl viens cietušais no veikala uz nestuvēm tika iznests plkst.3.23. Pāris pie barjerām stāvošie cilvēki apgalvoja, ka cietušais ir "viņu puika". Minēto jaunieti šie cilvēki atpazina pēc apģērba. Ar ātrās palīdzības automašīnu viņš tūdaļ tika aizvests uz slimnīcu.

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā liecina, ka zem drupām vēl ir dzīvi cilvēki, kuri gaida, kad glābēji viņus atbrīvos. To apstiprināja arī VUGD.

Vēl kāds cilvēks no drupām tika iznests plkst.3.40.

Līdz pulksten 7:00 no rīta apstiprinātas ziņas par 16 bojā gājušajiem

Pie norobežojošajām barjerām pulcējušies arī brīvprātīgie no Pestīšanas armijas. Viņi sniedz morālu atbalstu cietušo un bojāgājušo tuviniekiem, kā arī aizlūdz par traģēdijas upuriem. Operatīvo dienestu darbiniekiem notikuma vietā ir sarūpēta pārtika un ūdens krājumi.

Ap Zolitūdē daļēji sabrukušo lielveikalu "Maxima" tika izliktas dzeltenas norobežojošās barjeras, vēsta aģentūra LETA. Barjeras tiek uzstādītas uz trotuāra apkārt veikala autostāvvietai, tādējādi liedzot cilvēkiem piekļuvi veikala teritorijai.

Glābēji pagaidām atsakās prognozēt laiku, cik ilgi darbi varētu turpināties. Nav arī zināms sabrukušajā ēkā iesprostoto cilvēku skaits.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša pastāstīja, ka nelaimē cietušie cilvēki ir guvuši dažādas traumas - gan ļoti smagas, gan arī vieglākas. Cietušajiem konstatēti kaulu lūzumi, politraumas, galvas traumas u.c. Cietušie tiek nogādāti Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, Rīgas 2.slimnīcā, kā arī Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā. 

Jau ziņots, ka Paula Stradiņa slimnīcā ievietoti 11 cietušie, 2 Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā.Starp cietušajiem ir arī viens bērns, kurš nogādāts Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā.

Tāpat vairākiem cilvēkiem palīdzība tika sniegta uz vietas, daži no viņiem arī atteikušies doties uz slimnīcu.

Situācija visu laiku mainās, atbrīvojot cilvēkus, kuri atrados zem drupām, tāpēc precīzu cietušo skaitu pagaidām nevar pateikt.

Lai uzzinātu par tuviniekiem, kuri, iespējams, cietuši šajā nelaimē un nogādāti slimnīcā, iedzīvotāji var zvanīt uz numuriem 67 337 813 un 25 617 442.

Traģēdijas vietā cietušajiem un viņu tuviniekiem tika sniegts arī psiholoģisks atbalsts, informē krīžu un konsultācijas centra "Skalbes" vadītāja Inese Ruka. Tika sniegta klātienes konsultācija, bet tāpat ir iespēja zvanīt uz diennakts krīzes tālruni 67 222 922 vai 27 722 292.

Piektdien cietušie un tuvinieki varēs saņemt arī klātienes konsultāciju, bet tai iepriekš jāpierakstās, zvanot uz krīzes centru vai Rīgas Sociālo dienestu.

Svarīgākais