Trauksmes signāls "Maximā" skanējis jau pirms pāris nedēļām

Kā Latvijas Televīzijai stāstīja lielveikala "Maxima" traģēdijā cietusī veikala "Narvesen" pārdevēja, pirms veikala sabrukšanas atskanējuši arī trauksmes signalizācijai līdzīgi brīdinājumi, uz kuriem neviens nav īpaši reaģējis.

Kā stāsta aculieciniece plkst. 16. 00 bijis pirmais brīdinājums, daudzi cilvēki pametuši veikala telpas, bet  apsardze teikusi, ka tā ir viltus trauksme un darbinieki var turpināt darbu. 

Kā norāda veikala "Narvesen" pārdevēja līdzīgs trauksmes signāls "Maximā" atskanējis jau pirms pāris nedēļām.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) šovakar tiešraidē no Zolitūdē sagruvušā llielveikala "Maxima" vietas televīzijā sacīja: "Latvijā acīmredzami ir problēmas būvniecības procesa uzraudzībā."

Pēc viņa teiktā, par to tiks diskutēts rīt krīzes vadības padomes sēdē.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), iepazīstoties ar situāciju, secinājis, ka resursi - cilvēki, gan tehnika - ir pietiekošā daudzumā, lai veiktu nepieciešamos glābšanas darbus. Jautāts, vai ir nepieciešams izvērtēt līdzīgu ēku drošumu, premjers atzina, ka tādu iespēju neizslēdz, ja atklāsies, ka pie vainas ir būvniecības normatīvu neievērošana.

Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu un izmeklēšanu par Zolitūdē notikušo negadījumu. Kriminālprocess sākts par iespējamu Krimināllikuma 239.panta 2.daļā paredzētu noziedzīgu nodarījumu - par būvniecības noteikumu pārkāpšanu. Attiecīgajā panta daļā ir runa par celtņu, tiltu, ceļu pārvadu un citu būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, ja tā rezultātā sabrukusi būve vai tās daļa un ja tas izraisījis smagas sekas. Par šādu nodarījumu saskaņā ar Krimināllikumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Svarīgākais