Novēro problēmas ar cilvēku sazvanīšanu

Šovakar pēc negadījuma Zolitūdē "Maxima" veikalā daži iedzīvotāji ir novērojuši problēmas ar cilvēku sazvanīšanu.

Mobilo sakaru operatora "Tele2" tīklā vērojams slodzes pieaugums, taču visas bāzes stacijas strādā, aģentūrai LETA sacīja sabiedrisko attiecību konsultante Egita Māliņa. Ja pārslodzes dēļ iedzīvotāji nevar viens otru sazvanīt, viņiem būtu jāmēģina sazināties vēlreiz.

"Latvijas Mobilā telefona" (LMT) preses sekretāre Elīna Lidere norādīja, ka LMT sakaru tīklos nav konstatētas problēmas un, visticamāk, iedzīvotāju novērotās problēmas nebūtu skaidrojamas ar pārslodzi. Nepieciešamības gadījumā iedzīvotāji var zvanīt uz LMT, lai izskatītu katru konkrēto gadījumu.

Informāciju par cietušajiem iespējams uzzināt, zvanot pa tālruņa numuriem 67375459, 67337813 vai 25617442,Stradiņa slimnīcā 67069600. Krizes centra "Skalbes" psihologu diennakts atbalsta dienesta nr. 27722292

Kā ziņots, ceturtdienas vakarā Rīgā, Zolitūdes mikrorajonā, daļēji sabrūkot veikalam "Maxima", cietuši vairāki desmiti cilvēku, no kuriem daudzi aizvien iesprostoti gruvešos. Oficiāli apstiprināta četru cilvēku nāve, par gruvešos iesprostoto likteni pagaidām oficiālas informācijas nav.

Informācija par negadījuma iemesliem ir skopa. Sākotnēji neoficiāli tika pieļauts, ka noticis gāzes katla sprādziens, taču vēlāk tika minēts, ka traģēdija saistāma ar ēkas jumta apzaļumošanas darbiem. Neviena no šīm versijām pagaidām nav apstiprinājusies.

Laikā, kad noticis negadījums, veikalā parasti ir daudz apmeklētāju. Kā aģentūrai LETA pastāstīja aculiecinieki, kopējā iebrukusī platība ir ap 500 kvadrātmetriem. Aptuveni stundu pēc pirmā nogruvuma sekojis otrs, kas apbēris arī ugunsdzēsējus, kas bija sākuši glābšanas darbus. Viens no bojāgājušajiem ir ugunsdzēsējs.

Notikuma vietā strādā simtiem mediķu, glābēju, karavīru un citu dienestu darbinieku. Jau vismaz 16 cilvēki nogādāti slimnīcās, bet, pēc Rīgas vicemēra Andra Amerika (GKR) rīcībā esošās informācijas, negadījuma vietā varētu būt iesprostoti ap 50 cilvēku, tajā skaitā vismaz divi ugunsdzēsēji. Glābēji viņus cenšas atbrīvot. Nelaimē cietušo veselības stāvoklis ir atšķirīgs, tostarp ir arī smagi cietušie.

LETA novēroja, ka policija eskortēja medicīniskās palīdzības automašīnas, lai tās caur sastrēgumiem operatīvāk varētu piekļūt notikuma vietai un nogādāt cietušos uz slimnīcām. Glābēji nozāģēja pie veikala esošos kokus, lai varētu piekļūt ēkai no sāna, tika evakuētas automašīnas.

Uzņēmuma "Maxima Latvija" pārstāvji pagaidām nesniedz plašākus komentārus par notikušo. "Pašlaik nekādus plašāku informāciju mēs sniegt nevaram. Glābēji strādā notikuma vietā, mēs viņus atbalstām ar visu informāciju, ko varam viņiem sniegt," aģentūrai LETA sacīja "Maxima Latvija" komunikācijas vadītājs Jānis Beseris.

Iebrukušo veikalu "Maxima" projektēja arhitektu birojs "Kubs". Ēkas būvkonstruktors ir SIA "HND Grupa".

Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu un izmeklēšanu par Zolitūdē notikušo negadījumu, aģentūrai LETA sacīja VP sabiedrisko attiecību pārstāvis Toms Sadovskis. Tiek noskaidroti visi aculiecinieki, no kuriem tiek pieņemtas liecības. VP izmeklēšanas vajadzībām sākusi to vietu apskati, kuras apsekot atļāvuši glābēji.

Latvijā

Tā dēvētās nodokļu reformas ietvaros par vienu procentu punktu tika samazinātas iemaksas banku pārvaldītajos pensiju otrā līmeņa fondos. Šis viens procentu punkts tiks novirzīts valsts pārvaldītajā pirmajā pensiju līmenī. Tā kā šī pārbīde noteikta uz četriem gadiem, tad tiek lēsts, ka šajā laikā bankas nesaņems 616 miljonus eiro.

Svarīgākais