Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Iebrukušā "Maxima" veikala būvkonstruktors pieļauj, ka uz jumta varbūt par daudz materiālu

Iespējams, ka šovakar notikušās traģēdijas - Zolitūdes veikala "Maxima" jumta iebrukšanas - iemesls varētu būt apzaļumošanai nepieciešamo materiālu radītā pārslodze atsevišķās vietās, aģentūrai LETA sacīja veikala būvkonstruktora SIA "HND Grupa" īpašnieks Ivars Sergets.

"Tā ir tikai versija, taču ļoti iespējams, ka jumta iebrukšanas iemesls varēja būt atsevišķās vietās uz jumta pārāk daudz sakrautie apzaļumošanas darbiem nepieciešamie būvmateriāli, kas šajās vietās radīja pārslodzi," uzsvēra Sergets.

Viņš noliedza iespējamību, ka projektā paredzētā jumta apzaļumošana varētu būt jumta sabrukšanas iemesls. "Veikals jau ir ekspluatēts divus gadus un divas ziemas uz šī jumta bija bieza sniega kārta, kas kopā ar uz jumta esošo oļu kārtu radīja vismaz pusotru līdz divas reizes lielāku noslodzi nekā to radītu projektā paredzētais apzaļumotais jumts. Šādu vienmērīgu noslodzi jumts izturēja, bet iespējams, ka atsevišķās vietās patlaban, kad tika sākti apzaļumošanas darbi, tika sakrauts pārāk daudz materiālu," norādīja Sergets.

Jau ziņots, ka iebrukušo veikalu "Maxima" projektēja arhitektu birojs "Kubs", kurā strādā arhitekti Zane Kalinka, Andris Kalinka un Juris Lauris. Ēkas būvkonstruktors ir SIA "HND Grupa". Būvdarbus veica SIA "Re&Re".

Informācija arhitektūras portālā "A4D" liecina, ka projektētās ēkas Priedaines ielā 20 pirmajā stāvā un piebūvē izvietots tirdzniecības centrs, bet, sākot no otrā stāva, paredzēti dzīvokļi. Ēkas dzīvojamā daļa sastāv no divām sekcijām, katrā sekcijā izvietota viena kāpņu telpa un divi lifti, viens no tiem - ugunsdzēsības.

Starp pirmajā stāvā izvietotajām tirdzniecības centra noliktavu telpām un otro stāvu ir plānots tehniskais stāvs, kurā savāktas visas komunikācijas, kas apkalpo dzīvojamos stāvus. Tehniskā stāva ielas puses daļā paredzēti divi papildu dzīvokļi un tirdzniecības centra garderobes un atpūtas telpas.

Veikala jumts iecerēts apzaļumots, ekspluatējams un izmantojams dzīvojamās mājas iedzīvotāju atpūtas vajadzībām un bērnu spēļu laukumam, piekļūšana paredzēta no dzīvojamās ēkas otrā stāva kāpņu telpām. Pagrabstāvā izvietotas tirdzniecības centra un dzīvojamās ēkas tehniskās telpas, kā arī autostāvvietas ēkas iedzīvotājiem.

Straume aģentūrai LETA apstiprināja, ka uz jumta pirms vairākām dienām sākti apzaļumošanas darbi. "Tas ir nevis dārzs uz jumta, bet īpašs zaļais jumts, kura apzaļumošanai tiek izmantots speciāls atvieglotais substrāts. Sākām uz jumta vest melnzemes substrātu. Viss notika saskaņā ar projektu un tehniskā uzrauga uzraudzībā - gan veiktie darbi, gan arī uz jumta uzklātā substrāta daudzums," piebilda Straume.

Negadījumā, kas šovakar notika Zolitūdē, veikalā "Maxima" veicot glābšanas darbus, gājis bojā ugunsdzēsējs, aģentūrai LETA apstiprināja iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) padomniece Daiga Holma.

Nelaimē cietuši vairāki cilvēki, bet četri gājuši bojā, no tiem viens ir ugunsdzēsējs.

Jau ziņots, ka 2011.gada novembrī nekustamo īpašumu investīciju, attīstības un pārvaldības uzņēmumu "Homburg" grupa un būvuzņēmums "Re&Re" ir pabeiguši investīciju projekta Zolitūdē, Priedaines un Anniņmuižas ielas krustojumā, pirmo kārtu, kurā enkurnomnieks ir pārtikas lielveikals "Maxima XX".

Pirmās kārtas - 5000 kvadrātmetru plaša tirdzniecības centra - celtniecības darbi tika sākti 2010.gadā. Projekta investīcijas veido "Homburg" grupas aktīvi un "Nordea bankas" līdzfinansējums. Kopējās investīcijas projektā būs 14 miljoni eiro (9,8 miljoni latu), bet pirmajā kārtā tika investēti aptuveni septiņi miljoni eiro (4,9 miljoni latu).

Kompleksa otrās kārtas - 12 stāvu dzīvokļu kompleksa "Urbeto" ar 131 dzīvokli - celtniecība tika sākta 2013.gada maijā, un to plānots pabeigt nākamā gada sākumā.