Izglītības ministrija ņems vērā Vidzemes Augstskolas iebildumus par budžeta vietu sadali

Šodien, 21.novembrī, izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji tikās ar Vidzemes Augstskolas (ViA) vadību. Tikšanās laikā IZM iepazīstināja ViA ar plānoto budžeta līdzekļu pārdali augstskolām nākamajam studiju gadam, proti, līdzekļi tiks piešķirti tādā pat apmērā kā šogad, bet veicot pārdali no sociālajām zinātnēm par labu darba spēka pieprasījuma prognozēm reģionā.

"Jau jūlijā, kad valdība apstiprināja Ekonomikas ministrijas informatīvo ziņojumu "Par darba tirgus vidēja un ilgtermiņa prognozēm", publiski paziņojām, ka šie dati tiks ņemti vērā, lemjot par budžeta vietu sadalījumu augstskolām. Neviena no Latvijas augstskolām ziņojumā minētās darba spēka prognozes neapstrīdēja," saka ministrs.

ViA vadība nepiekrita tam, ka pārdale ir jāveic atbilstoši Ekonomikas ministrijas (EM) prognozēm par darba tirgus pieprasījumu, kā arī uzstāja uz nepieciešamību pēc papildus budžeta vietām. Ministrija norādīja, ka papildu budžeta vietu piešķiršana būtu pretrunā ar vienotās aploksnes principu, jo palielinājums ViA varētu tikt veikts tikai uz citu augstskolu rēķina.

Savukārt EM prognozēs par darba tirgus pieprasījumu un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pētījumā "Latvijas reģionu ekonomikas attīstības perspektīvas un virzieni" tiek norādīts, ka Vidzemes reģiona tautsaimniecības nozares ar attīstības potenciālu ir metālapstrāde, ieguves rūpniecība, kā arī tūrisms, kultūra un radošās industrijas.

Taču Vidzemes Augstskolā ir plašs sociālo zinātņu studiju piedāvājums, kur par valsts finansējumu pamata studiju programmās izglītību politoloģijā, mediju studijās un žurnālistikā, kā arī komunikācijās un sabiedriskajās attiecībās šogad iegūst 118 studējošie.

"Reģionālajām augstskolām ir viena no svarīgākajām lomām reģiona attīstībā, sagatavojot tieši reģiona vajadzībām nepieciešamos speciālistus, pēc šī principa arī veicot budžeta studiju vietu pārdali," uzsvēra ministrs.

Ministrija aicināja augstskolu nedēļas laikā atkārtoti pārskatīt budžeta finansējuma struktūru nākamajam gadam, veidojot to saskaņā ar ministrijas izvirzītajiem četriem budžeta studiju vietu pārdales principiem, koncentrējoties uz tautsaimniecībai nepieciešamajām nozarēm. Ministrija norāda, ka, veicot budžeta studiju vietu pārdali, visām augstskolām būs vienota pieeja.

Pagājušajā nedēļā ministrs tikās ar Rīgas Stradiņa universitāti, Latvijas Universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Lauksaimniecības universitāti un Daugavpils Universitāti - minētās augstskolas budžeta studiju vietu pārdali veiks atbilstoši ministrijas izvirzītajiem četriem principiem.

Jau ziņots, IZM, veicot valsts finansēto studiju vietu pārdali, šogad ņems vērā četrus pamatprincipus, tajā skaitā augstskolu stratēģiskās specializācijas principu - ar valsts budžeta vietām stiprināt tos studiju virzienus, kuros tās jau ir sasniegušas zināmu izcilību.

Latvijas lielākajās universitātēs būtu paredzama specializācija šādos studiju virzienos - Rīgas Stradiņa universitātē - medicīnas studijas, Latvijas Universitātē - sociālās, humanitārās un dabas zinātnes, Rīgas Tehniskajā universitātē - inženierzinātnes, un Latvijas Lauksaimniecības universitātē - ar lauksaimniecību saistītie studiju virzieni. Savukārt reģionālajām augstskolām jāattīsta reģiona vajadzībām atbilstoši studiju virzieni.

IZM veicot budžeta vietu pārdali, augstskolas nākamajā studiju gadā saņems to pašu kopējo naudas apjomu, kāds ir šogad, taču tas tiks pārdalīts, ņemot vērā prioritāros studiju virzienus un darba tirgus prognozes. Valsts finansēto budžetu vietu pārdale tiks izvērtēta arī studiju virzienos, kuros neveidojas studentu pieprasījums.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.