Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Šodien pēdējā gaitā pavadīs aktieri Hariju Spanovski

© F64

Šodien pēdējā gaitā tiks pavadīts Dailes teātra aktieris Harijs Spanovskis, aģentūru LETA informēja Dailes teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Jakovļeva.

Atvadīšanās no Harija Spanovska notiks šodien no plkst.10 līdz plkst.12 Dailes teātra Mazajā zālē, savukārt no plkst.13 līdz plkst.13.45 - Rīgas evaņģēliski luteriskajā Sv.Pāvila baznīcā, bet plkst.14.30 Raiņa kapos.

Kā stāstīja Jakovļeva, 16.novembrī "no mums aizgājis Harijs Spanovskis (28.02.1958. – 16.11.2013.) - gudrs, vīrišķīgs cilvēks, lielisks kolēģis un aktieris. Viņš būtu bijis ļoti labs jurists, ja būtu turpinājis izglītību Juridiskajā fakultātē, kurā iestājās pēc skolas beigšanas."

Tautas kinoaktieru studijas pedagogi Aina Matīsa un Dailes teātra galvenais režisors Arnolds Liniņš novērtēja arī viņa aktiera dāvanas un pierunāja stāties Dailes teātra VII studijā. Harijs vēl ilgi sarunās pa jokam bārstīja citātus no likumu kodeksiem, taču drīz vien pievērsa sev plašu publikas interesi, studijas diplomdarba izrādē "Cik svarīgi būt nopietnam" ar šarmu un eleganci atveidodams (arī dziedādams) Džonu Vordingu.

Ar šo lomu beidzās viņa mācekļa gadi teātrī, un jaunais aktieris citu aiz citas saņēma skaistākās lomas: viņš bija gan Krustiņš "Pazudušajā dēlā", gan Minhauzens "Minhauzena precībās", gan iedzīvojās tik atšķirīgos tēlos kā Vecākais dēls Kobo Abes "Draugos" un Jaunais cilvēks Petera Nādāša "Satikšanās" vai Džeimss Morels Bernarda Šova "Kandidā".

Spanovskis Dailes teātrī ir spēlējis sieviešu lomu - Vecā Peizleriene Jaroslava Hašeka "Šveikā", kam drīz vien sekoja gan vīrišķīgais Grāfs Monte Kristo, gan Humberts Humberts "Lolitā", Makss "Siseņos".

Viena no pēdējām lomām - Rojs M.Kons/Praiors 2 "Eņģeļos Amerikā", par kuru viņš ir izvirzīts šī gada "Spēlmaņu nakts" balvai. Un vēl lomas Dailes teātra muzikālajās izrādēs "Vella kalpi", "Meža gulbji", "Tobāgo!", "Oņegins"! Viņa balss ierakstā turpina skanēt izrādē "Primadonnas".

Daudzi viņu ilgi atcerēsies pēc Dailes teātra Sieviešu dienas un Ziemassvētku koncertiem, koncertiem kopā ar Raimondu Paulu un Jāni Paukštello, arī kinolomām. "Viņa vīrišķīgā balss ar perfekto izrunu ilgus gadus skanējusi TV, dublējot filmas, un reklāmās. Viņa ne ar vienu citu nesajaucamā balss, šķiet, joprojām skan teātra gaiteņos, silti uzrunā, labsirdīgi pazobo, iestājas pret netaisnību. Mums Tevis ļoti pietrūks, Spani!" sacīja Jakovļeva.

Dailes teātra kolektīvs pauž visdziļāko līdzjūtību Spanovska tuviniekiem.