Izstrādās priekšlikumus veselīgas pārtikas ražošanai un patēriņam

Līdz 2014.gada 1.martam Zemkopības ministrijas (ZM) veidota darba grupa izstrādās priekšlikumu veselīgas pārtikas ražošanas un patēriņa veicināšanai, informē ministrijā.

Šodien ZM notika darba grupas pirmā sēdē, kurā eksperti vienojās izvērtēt īstenotos un plānotos pasākumus veselīga dzīvesveida un pārtikas ražošanā, kas noteikti Veselības ministrijas (VM) plānošanas dokumentos, un vienoties par prioritārajiem pasākumiem.

Nolemts arī izvērtēt citu Eiropas Savienības dalībvalstu pieredzi par ierobežojumiem pieļaujamo tauku, tai skaitā transtaukskābju, sāls un cukura daudzumu vietējos un importētājos pārtikas produktos, kā arī izstrādāt priekšlikumus veselīgāku ikdienā lietojamo pamatproduktu ražošanai, kas būtu piemēroti situācijai Latvijā, ņemot vērā pārtikas ražotāju un sabiedriskās ēdināšanas tehnoloģiskās iespējas.

Tāpat darba grupa vērtēs iespējas ieviest Latvijā brīvprātīgas veselīgās pārtikas marķēšanas sistēmas vai arī atsevišķus šo sistēmu kritērijus.

"Ir svarīgi, lai iedzīvotāji, sevišķi bērni un jaunieši, ikdienā uzturā lietotu veselīgus pārtikas produktus, tāpēc Zemkopības ministrija un Veselības ministrija veiks virkni pasākumu ar mērķi veicināt veselīgu pārtikas produktu ražošanu un sabiedrības izvēli par labu šādiem produktiem," sola zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Darba grupā bez VM un ZM pārstāvjiem strādās arī Finanšu ministrijas un pārtikas ražotāju pārstāvji, kā arī pieaicinātie eksperti, tostarp no Latvijas Uzturzinātnes speciālistu biedrības un Latvijas Diētas ārstu asociācijas.