Rīgā notiks Kanādas inuītu kino dienas

Kanādas vēstniecība Latvijā sadarbībā ar Tallinas Melno nakšu kinofestivālu piedāvā Kanādas inuītu kino dienas. No 2013.gada 29.novembrim līdz 1.decembrim kinoteātrī "K.Suns" skatītājiem būs iespēja iepazīties ar četrām Kanādā veidotām filmām, kā arī tikties ar aktieri Nataru Ungaluku, kurš spēlējis trijās no četrām filmām, kas tiks demonstrētas Kanādas inuītu kino dienu ietvaros.

Aktieris, filmu veidotājs un skulptors Natars Ungalaks Rīgā viesosies 29.novembrī.

Plkst.14.00 kinoteātrī "K.Suns" būs iespēja noklausīties Natara Ungalaka lekciju "Autentiskums un kultūras dažādība inuītu kinematogrāfijas un kultūras kontekstā", kam sekos diskusija un filma "Atanarjuats: Leģenda par Ātro skrējēju’’, kurā Natars Ungalaks atveido Atanarjuata lomu. Lekcijai tiks nodrošināts tulkojums uz latviešu valodu. Filma ir inuītu valodā ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

Savukārt 29.novembrī plkst.19.00 tiks demonstrēta filma "Dzīvē nepieciešamais", kurā Natars Ungalaks atveido galveno varoni. Pēc filmas - diskusija ar skatītājiem. Filma franču un inuītu valodā ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

Ieeja uz pasākumiem ar Natara Ungalaka piedalīšanos ir ar ielūgumiem. Ielūgumus var saņemt Kanādas vēstniecībā Latvijā (Baznīcas iela 20/22, 6.stāvs, Rīga) darba dienās no plkst.8:30 līdz 17:00 vai kinoteātrī "K.Suns" (Rīgā, Elizabetes ielā 83/85) kinoteātra darba laikā.

"Atanarjuats: Leģenda par Ātro skrējēju“ ir pirmā inuītu valodā uzņemtā spēlfilma. Filma veidota balstoties uz senu inuītu leģendu. Tās darbība noris pirmā gadu tūkstoša sākumā un vēsta par brāļiem Amakjuaku Stiprinieku un Atanarjuatu Ātro skrējēju.

Filma "Dzīvei nepieciešamais" vēsta par laiku pagājušā gadsimta 40.-tajos un 50.-tajos gados, kad Kanādas Ziemeļos dzīvojošajā inuītu kopienā izcēlās tuberkulozes epidēmija. Flmas galvenais varonis, izrauts no ierastās vides, lai ārstētos Kvebekas pilsētas slimnīcā, piedzīvo gan pamatīgu kultūras šoku, gan sastopas ar negaidītām cilvēcīgām attiecībām.

Kopražojumā ar Dāniju veidotā filma "Knuta Rasmusena dienasgrāmatas" aizved skatītāju uz Kanādas ziemeļiem 20.gs. sākumā, būtisku pavērsiena brīdi inuītu vēsturē, kad viņi pirmo reizi sastopas ar ieceļotājiem no Eiropas un kristietību. Filmas vēstījuma centrā ir pēdējais izcilais šamanis Ava un Umiks Inuks, kurš vadīja pāreju uz kristietību.

Filma "Diena pirms rītdienas" veidota pēc dāņu rakstnieka Jerna Rīla tāda paša nosaukuma romāna par inuītu ģimenes dzīvi 19.gadsimta vidū, kad eiropiešu ierašanās uz visiem laikiem izmaina inuītu kopienas dzīvi.

Skolēniem, studentiem un senioriem ieeja bez maksas. Bezmaksas ielūgumi un biļetes - kinoteātra "K.Suns" kasē Rīgā, Elizabetes ielā 83/85.

K.Suns mājas lapa internetā: www.kinogalerija.lv.

Pielikumā KANĀDAS INUĪTU KINO DIENU filmu anotācijas un filmu izrādīšanas grafiks.

Atanarjuats: Leģenda par Ātro skrējēju | Atanarjuat | Rež.: Zahariass Kunuks | Valsts: Kanāda, 2001. gads. Ilgums 2 st. 52 min.

Filma inuītu valodā, subtitri angļu valodā, sinhrons tulkojums latviešu valodā.

Pēc nometnes vadoņa nogalināšanas jaunais vadonis Sauri noniecina un izsmej savu seno sāncensi Tulimaku. Gadiem ejot, varas pozīcijas sāk mainīties pēc tam, kad aizvainotajam Tulimakam izaug divi dēli - Amakjuaks Stiprinieks un Atanarjuats Ātrais skrējējs. Kā nometnes labākie mednieki viņi izraisa skaudību un dusmas savam sāncensim un vadoņa īgnajam dēlam Oki. Kad Atanarjuats Ātrais skrējējs iegūst Oki apsolīto līgavu - skaisto Atuati - Oki zvēr nogalināt abus brāļus.

Filma veidota pēc seno inuītu leģendas, kuras darbība notiek Austrumarktikas tuksnesīgajā apgabalā netālu no Iglūlikas ciemata pirmās tūkstošgades sākumā.

Dzīvei nepieciešamais | Ce qu'il faut pour vivre | Rež.: Benuā Pilons | Valsts: Kanāda

2008. gads. Ilgums 1 st. 42 min.

Filma franču un inuītu valodā, subtitri angļu valodā, sinhrons tulkojums latviešu valodā.

Filma "Dzīvei nepieciešamais" - Amerikas Lielās balvas ieguvēja kā labākā filma 2008. gada Monreālas Pasaules filmu festivālā un Kanādas oficiāli nominētā filma Oskara balvai kategorijā "Labākā filma svešvalodā", ir aizraujošs un emocionāls Kvebekas režisora Benuā Pilona veidots stāsts, kas ir viņa pirmā mākslas filma pēc karjeras dokumentālo filmu jomā.

Iedvesma filmai gūta no turberkulozes epidēmijas, kas izcēlās Kanādas Tālajos Ziemeļos dzīvojošajā inuītu kopienā 1940.-tajos un 1950.-tajos gados. Starptautiski atzītās filmas "Atanarjuats: Leģenda par Ātro skrējēju" zvaigzne Natars Ungalaks šajā filmā atveido slimības skartu vīru, kas tiek izrauts no sava izolētā reģiona, savas ģimenes un cilts, un tiek aizvests uz Kvebekas pilsētas slimnīcu, kur viņš piedzīvo gan pamatīgu kultūršoku, gan arī sastopas ar negaidītām cilvēciskām attiecībām.

Jo īpaši jāatzīmē operatora Mišela la Vo satriecoši meistarīgais darbs ar kameru, pretnostatot Kvebekas pilsētas skatus ar iespaidīgām Tālo Ziemeļu ainavām, ko skaisti papildina Robēra Marsela Lepāža mūzika.

Knuta Rasmusena dienasgrāmatas | The Journals of Knud Rasmussen | Rež.: Normens Kons, Zahariass Kunuks | Valsts: Kanāda, Dānija, Grenlande, 2006. gads. Ilgums 1 st. 52. min.

Filma inuītu,dāņu un angļu valodā, subtitri angļu valodā, sinhrons tulkojums latviešu valodā.

Zahariass Kunuks un Normens Kons - producentu grupa, kas veidoja filmu "Atanarjuats: Leģenda par Ātro skrējēju“ (pirmā filma inuītu valodā), ir uzņēmusi vēl vienu satriecošu filmu par inuītu kopienu ar tās pārstāvju piedalīšanos.

Šoreiz viņi pievērš uzmanību būtiskam pavērsiena brīdim inuītu vēsturē, kad cilvēki pirmo reizi sastopas ar pētniekiem no Eiropas un kristietību. Ap 1922. gadu dāņu pētnieks un antropologs Knuts Rasmusens ceļoja pa Kanādas Arktikas reģionu, lai pierakstītu vietējo cilšu stāstus un ticējumus, un šie meklējumi ir kā atspēriena punkts, no kura šajā filmā tiek atklāti inuītu stāsti. Filma vēsta par inuītu vadoņiem – pēdējo izcilo šamani Avu (kuru atveido viņa pēcnācējs Pakaks Inukšuks) un Umiku Inuku, kurš vadīja pāreju uz kristietību. Stāstus ierunājusi Avas meita Apaka.

Diena pirms rītdienas | Le jour avant le lendemain | Rež.: Marija-Helēna Kuzino, Madelīne Ivalu | Valsts: Kanāda, 2008. gads. Ilgums 1 st. 33 min.

Filma inuītu valodā, subtitri angļu valodā, sinhrons tulkojums latviešu valodā.

Filmas darbība norisinās 19.gadsimta vidū. Ningiuka un viņas labākā draudzene Kutūjuka ir vecākās inuītu ģimenes locekles. Vasarā viņu kopiena satiekas ar kaimiņu ģimeni, lai stāstītu stāstus, izprecinātu jauniešus un dalītos ar pārtiku. Taču Ningiuka ir satraukisies – Kutūjuka ir slima un klīst runas par gaidāmo eiropiešu ienākšanu. Pēc bagātīga zivju loma Ningiuka, viņas mazdēls Maniks un Kutūjuka brīvprātīgi piesakās kaltēt zivis uz attālās salas, kur Kutūjuka piedzīvo savas dzīves pēdējās dienas. Ningiuka nojauš, ka mājās kaut kas nav kārtībā, un pēc tam, kad neviens nebrauc viņiem pakaļ, Ningiuka un Maniks paši nolemj doties mājup, lai atklātu, ka piepildījušās Ningiukas visļaunākās bažas.

Režisores Marijas-Helēnas Kuzino un Madelīnes Ivalu debijas filma "Diena pirms rītdienas" uz ekrāna poētiski atklāj Kanādas vēsturi. Filma ir radīta pēc slavenā dāņu rakstnieka Jerna Rīla grāmatas "Diena pirms rītdienas" un liek atcerēties Zahariasa Kunuka un Normena Kona satriecošās filmas "Atanarjuats: Leģenda par Ātro skrējēju“ un "Knuta Rasmusena dienasgrāmatas".

KANĀDAS INUĪTU KINO DIENAS

29. novembris - 1. decembris, 2013

Piektdiena, 29.11.2013.

14.00 Natafra Ungalaka lekcija

15.00 Atanarjuats: Leģenda par Ātro skrējēju I Atanarjuat (2001)

18.30 Kanādas inuītu kino dienu atklāšana

19.00 Dzīvei nepieciešamais I The Necessities of Life (2008)

Pēc filmas tikšanās ar filmas aktieri Natāru Ungalaku

Sestdiena 30.11.2013.

16.00 Diena pirms rītdienas I Le jour avant le lendemain (2008)

18.00 Knuta Rasmusena dienasgrāmatas I The Journals of Knud Rasmusen (2006)

20.00 Atanarjuats: Leģenda par Ātro skrējēju I Atanarjuat (2001)

Svētdiena 1.12.2013.

16.00 Dzīvei nepieciešamais I The Necessities of Life (2008)

18.00 Diena pirms rītdienas I Le jour avant le lendemain (2008)

20.00 Knuta Rasmusena dienasgrāmatas I The Journals of Knud Rasmusen (2006)

Svarīgākais