Latvija savas prezidentūras ES padomē laikā aktīvi sadarbosies ar ANO

Latvija kā Eiropas Savienības (ES) 2015.gada pirmajā pusē prezidējošā valsts aktīvi iesaistīsies ANO jautājumu risināšanā, īpaši akcentējot jauno ilgtspējīgas attīstības mērķu definēšanu un gatavošanos ANO klimata pārmaiņu konferencei, šodien vienojās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) un ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, kurš ir ieradies Latvijā oficiālā vizītē.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļā, tikšanās laikā pārrunātas starptautiskās aktualitātes, tostarp situācija Sīrijā un starptautiskās sabiedrības centieni ķīmisko ieroču iznīcināšanā un humanitārās palīdzības sniegšanā.

Rinkēvičs informēja par Latvijas lēmumu veikt iemaksas Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijas trasta fondā Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanai un ANO Augstā komisāra bēgļu lietās Reģionālā reaģēšanas plāna palīdzības fondā palīdzības sniegšanai Sīrijas bēgļiem. Ārlietu ministrs uzsvēra, ka Starptautiskās Krimināltiesas izmeklēšanā būtu jānodod visi gadījumi par Sīrijas kara noziegumiem un cilvēktiesību neievērošanu, kā arī izteica viedokli par nepieciešamību ANO Drošības padomei rīkoties izlēmīgāk Sīrijas konflikta risināšanā.

Tika apspriesti arī jautājumi par Afganistānas stabilizāciju, situāciju Mali, attīstības sadarbības projektu īstenošanu, kā arī informācijas un komunikāciju tehnoloģiju lomu izaugsmes veicināšanā.

Šī ir pirmā ANO ģenerālsekretāra vizīte Latvijā. Vizītes ietvaros ANO ģenerālsekretārs uzstājās arī Valsts prezidenta kancelejas sadarbībā ar Latvijas Vēsturnieku komisiju rīkotajā starptautiskajā konferencē "Latvijas valsts veidošana un atjaunošana vēsturiskā skatījumā", kā arī tikās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (V) un Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V).

ANO ģenerālsekretārs ir dzimis Korejā 1944.gada 13.jūnijā. Pirms ievēlēšanas ģenerālsekretāra amatā Bans Gimuns bija Korejas Ārlietu un tirdzniecības ministrs. Bans Gimuns ANO ģenerālsekretāra amatā stājās 2007.gada 1 janvārī, un 2011.gada 21.jūnijā ANO Ģenerālā Asambleja viņu vienbalsīgi no jauna ievēlēja šajā amatā līdz 2016.gada 31.decembrim.

Svarīgākais