Nenotikušie doktori vēl gaida

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas rektorei Dacei Markus uzlikts 50 latu naudas sods, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš izsprucis cauri sveikā, pateicoties pārkāpuma noilgumam.

Taču gan vienā, gan otrā augstskolā joprojām nav skaidrības, kas notiks ar nelikumīgi izsniegtajiem vai par tādiem uzskatītajiem doktora grādiem.

Atšķirība tā, ka RPIVA vadība vainu pilnībā atzinusi, izmetusi no darba it kā vainīgo prorektori un jau sākusi procedūru promocijas tiesību iegūšanai, savukārt Latvijas Universitāte notikušajā vaino Ministru kabinetu un prasa, lai visas pretenzijas pret diplomu izsniegšanas procedūru tiktu anulētas. Iesaistītās institūcijas turpina apmainīties dažādiem atzinumiem, bet tikmēr 11 cilvēku gaida viņu zinātnisko sasniegumu atzīšanu. Jāatgādina, ka nedz LU, nedz RPIVA gadījumā nav iebilžu pret doktorantu izstrādāto darbu kvalitāti un to aizstāvēšana pēc būtības ir notikusi. Taču juridiski tā nav

akceptējama.

Izglītības kvalitātes valsts dienests pašlaik saskata divas izejas. Vai nu augstskolai jānoslēdz līgums ar kādu citu augstskolu un šādi jānodrošina zinātniskā grāda legalizācija, vai arī jāpanāk iekļaušana attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos, lai iegūtu tiesības uz attiecīga zinātniskā grāda piešķiršanu. Dienesta vadītāja Inita Juhņēviča apstiprina, ka abos gadījumos cilvēkiem zinātniskie darbi nebūtu jāpārraksta, taču formāla aizstāvēšanās gan nepieciešama.

Latvijas Zinātnes padome jau atbalstījusi ieceri piešķirt RPIVA doktora grāda promocijas tiesības, un tālāk jautājums skatāms ministrijā un valdībā, grozot attiecīgos noteikumus. Savukārt ar Latvijas Universitātes doktora grādu mākslas zinātnēs situācija ir sarežģītāka. Zinātniskā sekretāre Maija Bundule skaidro, ka padomes ieskatā Latvijas Universitātei būtu jārīkojas līdzīgi. Taču likumdošanā nav atrisināts jautājums, ko darīt, ja augstskola nepiekrīt uzraugošo institūciju viedoklim.

Tagad atbildi uz šo jautājumu gaida no Izglītības un zinātnes ministrijas.

Iespējams, visas nepatikšanas ar nelikumīgajiem doktora grādiem būtu gājušas secen, ja Latvijā savulaik būtu izdevies īstenot ideju par vienotu doktora zinātniskā grāda reģistru. Šobrīd instrumenta, ar ko pārbaudīt grāda likumību, faktiski nav. Viss atkarīgs no pašu augstskolu godaprāta un zināšanām.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais