Bezdarbniekiem palīdzēs iegūt augstāko izglītību

© F64

Bezdarbniekiem, kuriem jau ir augstākā vai nepabeigta augstākā izglītība, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) piedāvā iegūt profesionālo augstāko izglītību. Bezdarbnieki par Eiropas Sociālā fonda (ESF) piešķirto finansējumu varēs apgūt pirmā vai otrā līmeņa augstākās profesionālās izglītības programmas.

Bezdarbniekiem studentiem tiks izsniegts kupons – līdz 1000 latiem – izvēlētās studiju programmas apmaksai.

Pašlaik bezdarbnieki var pieteikties šā akadēmiskā mācību gada 2. semestra mācībām, un tas jāizdara līdz decembra vidum jebkurā NVA filiālē, līdzi ņemot pasi, kā arī dokumentus par iegūto augstāko izglītību vai augstākās izglītības pārtraukšanu.

Tomēr ir noteikti vairāki kritēriji, kuri bezdarbnieki vispār var pieteikties, un tie nav visi bezdarbnieki, kuriem vienkārši nav augstākās izglītības. NVA speciāliste Iveta Kancēna skaidro, ka pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmu bezdarbnieks varēs apgūt, ja iepriekš programmas apguve bija sekmīgi uzsākta, bet vismaz vienu gadu pirms iesaistes nodarbinātības pasākumā pārtraukta un līdz izglītību apliecinoša dokumenta saņemšanai palicis mazāk par 18 mēnešiem. Otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmu bezdarbnieks varēs apgūt, ja ir iegūta izvēlētās otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas apguvei nepieciešamā izglītība un ja izvēlētās izglītības programmas apguves laiks nav ilgāks par 18 mēnešiem, kā arī ja izvēlētās programmas apguve iepriekš bija sekmīgi uzsākta, bet vismaz vienu gadu pirms iesaistes nodarbinātības pasākumā pārtraukta un līdz izglītību apliecinoša dokumenta saņemšanai palicis mazāk par 18 mēnešiem.

Bezdarbnieka piemērotību konkrētās izglītības programmas apguvei noteiks izglītības iestāde, bet to, ko vispār mācīties, bezdarbnieks izvēlēsies pats kopā ar karjeras konsultantu. Vieni no tiem, kuriem būs priekšrocība, ir cilvēki, kas reģistrēti kā bezdarbnieki ilgāk nekā gadu.

Studiju laikā bezdarbniekam ik mēnesi tiks maksāta 70 latu stipendija. Studijas uzsākt vai turpināt 2010. gadā varēs 350, bet 2011. gadā – 550 bezdarbnieku ar augstāko vai nepabeigto augstāko izglītību.

Bezdarbnieka portrets pēc izglītības Latvijā praktiski nemainās – visvairāk bez darba ir cilvēku ar profesionālo izglītību (37%), kam seko cilvēki ar vidējo vispārējo izglītību. Ievērojami liels bezdarbnieku skaits ir ar augstāko izglītību, kas īpaši pieaudzis pēdējā laikā – 14,5 procenti, no tiem 15 283 ir sievietes un 7695 – vīrieši. Tas vistiešāk saistīts ar darbinieku samazināšanu valsts pārvaldē, izglītības sistēmā. Tiesa, visvairāk bezdarbnieku ar augstāko izglītību ir inženieri.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais