FM ierēdnis: Nodokļu slogs iedzīvotājiem nav nesamērīgs vai dramatisks

Ar nākamā gada budžetu Latvijā noteiktais nodokļu slogs iedzīvotājiem nav ne nesamērīgs, ne dramatisks, lai izraisītu sociālus sprādzienus, šādu viedokli intervijā "Latvijas Avīzei" paudis Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos Dāvids Tauriņš.

"Cilvēkam, kurš gatavo jebkādu nodokļu projektu, vienmēr jābūt iekšējai pārliecībai, ka jaunie nodokļi neiedzīs izmisumā tos, kuriem būs jāmaksā. (...) Protams, jaunie nodokļi sākumā daudziem būs nepierasti. Bet tie noteikti nebūs traģiski," izteicies ierēdnis.

"Ja cilvēkam, piemēram, pieder liela un dārga automašīna, tad gadā par to samaksāt 150 latu, manuprāt, viņam nebūs pārlieku grūti. To pašu gribu sacīt par dzīvojamās platības nodokli - 0,1% no īpašuma, kura kadastrālā vērtība nepārsniedz 40 000 latu, nav tik daudz. Palielinājums nav tik būtisks, lai par to pārlieku uztrauktos. Gandrīz visur pasaulē dzīvokļu un privātmāju īpašnieki maksā šo nodokli. Un, tiklīdz cilvēks nopērk dzīvokli vai privātmāju, viņš rēķinās, ka šāds nodoklis būs jāmaksā," teicis FM pārstāvis.

Tauriņš atzinis, ka vienai daļai iedzīvotāju nodokļu slogs pieaugs. "Bet pašreizējā ekonomiskajā situācijā mums nav citas izejas kā vien tos palielināt. Ja mēs to nedarītu, pavisam drīz mēs piedzīvotu daudz lielākas briesmas. Atkārtošu vēlreiz - šis ir nodokļu kompromisa variants. Valstī ar tik lielu sociālo budžetu kā pašlaik nav citu avotu, kur ņemt naudu sociālajām vajadzībām."

Ierēdnis uzsvēris, ka pat ar visu nodokļu palielinājumu Latvijā nodokļu slogs būs viens no viszemākajiem Eiropā - ap 30% no iekšzemes kopprodukta. Tajā pat laikā viņš nespēja pateikt, kāds iznāks jauno nodokļu slogs cilvēkam ar vidējiem ienākumiem. "Ministrijā mēs to tagad skaitām. Mums tas ir ļoti svarīgi kaut vai tāpēc, lai šos skaitļus celtu galdā sarunās ar Eiropas Kopienas un Starptautiskā valūtas fonda pārstāvjiem. (...) Tas patiešām bija jāizdara agrāk. Diemžēl nodokļu galīgo variantu Saeimā pieņēma tikai 1.decembrī. Ja nebija skaidrības, kādi būs nodokļi, tad nevarējām veikt aprēķinus, kā nodokļi ietekmēs strādājošos cilvēkus, pensionārus, māmiņas ar bērniem un citus."

"Varbūt par to jau esam aizmirsuši, ka šogad, pievienotās vērtības nodokli paaugstinot no 18 līdz 21%, pēc ministrijas ierosinājuma izdevās samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli no 25 uz 23%. Pārlikt nodokļu slogu no darbaspēka uz patēriņu - tas, manuprāt, bija pareizs solis. Ticiet man, tas nenāca viegli, jo sākumā Starptautiskā valūtas fonda pārstāvji negribēja pat dzirdēt par šādu samazinājumu," FM paslavējis Tauriņš.

"Es ļoti ceru, ka, ar starptautiskajiem aizdevējiem apspriežot nodokļu politiku 2011.gadam, nodokļu paaugstināšanas tēmu sarunās mēs vairs neskarsim. Lai samazinātu vai palielinātu nodokļus, gan jābūt politiskiem lēmumiem," piebildis FM pārstāvis.

Svarīgākais