Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Šogad vairāk nekā pērn valsts svētkus atzīmēs ārpus mājas

"Gandrīz puse aptaujas dalībnieku (46%) gaidāmos valsts svētkus plāno atzīmēt, dodoties ārpus mājas - uz kafejnīcu, restorānu, pasākumiem pilsētā, pie Brīvības pieminekļa - noskaidrots nacionālā mazumtirgotāja ELVI rīkotajā aptaujā par iedzīvotāju iepirkšanās paradumiem, gaidot valsts svētkus.

2012. gadā šādi bija plānojuši darīt vien trešdaļa aptaujāto. Kopumā Latvijas valsts svētkus atzīmēs 80% aptaujas respondentu.

Aptaujas dalībnieki, kas plāno svētku mielastus mājas atmosfērā (49% respondentu, kas atzīmēs 18.novembra valsts svētkus), galvenokārt to gatavos paši (80%), izvēloties produktus, ko iegādājas ikdienā (44%), vai akcijas preces (40%). Cienasts, kas tradicionāli tiks likts galdā, ir konditorejas izstrādājumi un torte (29%), gaļa (20%), augļi un dārzeņi (14%).

Līdzīgi kā pērn arī šogad lielākā daļa aptaujas respondentu (46%) svētku mielastam tērēs no 11 līdz 20 latiem, savukārt trešdaļai aptaujāto (31%) ar svētkiem saistītās izmaksas nepārsniegs desmit latus. Par godu Latvijas Republikas proklamēšanas dienai 69% aptaujāto plāno iegādāties arī ko tādu, kas asociējas ar valsts simboliku.

Aptaujas dalībnieki ir norādījuši - uz svētku galda noteikti ir jāatrodas ēdieniem un dzērieniem, kas ir Latvijā ražoti (36%) un, lai pašiem garšo (34%). Savukārt nosaucot produktu, kas raksturo Latvijas garšu, respondenti visbiežāk ir minējuši rupjmaizi, šķovētus kāpostus, speķa pīrādziņus, pelēkus zirņus, kartupeļus un sieru.