Aizkraukle iegādājusies pilskalnu

Aizkraukles novada pašvaldība šonedēļ noslēgusi pirkuma līgumu ar privātpersonu par vēsturiskā Kalna Ziedu pilskalna iegādi, aģentūru LETA informēja Aizkraukles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Zanda Silaraupa.

Viņa skaidroja, ka šonedēļ ir noslēgts pirkuma līgums un Aizkraukles novada pašvaldība zemesgrāmatā ir iesniegusi dokumentus par īpašnieku maiņu. Tas īstenots pēc tam, kad pagājušonedēļ Aizkraukles novada domes deputāti domes sēdē atbalstīja lēmumu no privātpersonas iegādāties 6,9 hektāru lielu nekustamo īpašumu, kurā atrodas valsts nozīmes arheoloģisks piemineklis - Kalna Ziedu pilskalns.

Pēdējo gadu laikā Aizkraukles novada pašvaldība ik pa laikam saņēma aizkraukliešu aicinājumu sakopt novada iedzīvotāju iecienīto pastaigu vietu aiz muzeja Kalna Ziedos, taču līdz šim pašvaldība nav varējusi izpildīt novada iedzīvotāju lūgumu, par darījuma priekšvēsturi skaidroja pašvaldības pārstāve.

Šā gada rudenī tika saņemts piedāvājums iegādāties šo zemi, un pašvaldība sāka sarunas ar zemes īpašnieku par iegādes nosacījumiem. Sākotnēji pieprasītā summa bija lielāka, taču sarunās tika panākts, ka pašvaldība iegādāsies zemi par tās kadastrālo vērtību - 6808 latiem. Pēc pašvaldībā esošās informācijas, zemes īpašnieks zemi bija piedāvājis iegādāties arī valstij, taču tā no pirmpirkuma tiesībām atteicās, skaidroja Silaraupa.

Zemesgabals pēdējos gados nav izmantots, jo valsts uzlikto apgrūtinājumu dēļ šeit nav bijis iespējams veikt saimniecisko darbību.

Iegādājoties zemi, pašvaldība plāno šo vietu ne tikai sakopt, bet arī nākotnē attīstīt tūrismu un rīkot pasākumus. Kalna Ziedu pilskalns, kurā pēdējo 50 gadu laikā veikti vairāki arheoloģiskie izrakumi, ir viens no trim Kalna Ziedu kompleksa objektiem. Vēl šajā kompleksā ietilpst Kalna Ziedu muzejs un kādreizējais Kalna Ziedu upurozols, kurš nu jau pārcelts uz muzeja teritoriju, skaidroja Silaraupa.

Viņa informēja, ka Aizkraukles novada domes deputāti, balsojot par pilskalna iegādi, bija vienbalsīgi savā lēmumā. Kaut arī likumā "Par pašvaldībām" ir teikts, ka pašvaldības funkcijas ir rūpēties par kultūru un sekmēt tradicionālo kultūras vērtību saglabāšanu un tautas jaunrades attīstību (organizatoriska un finansiāla palīdzība kultūras iestādēm un pasākumiem, atbalsts kultūras pieminekļu saglabāšanai), deputāti savu lēmumu pamatoja ar to, ka "tas ir mūsu pašvaldības pienākums - atstāt kultūrvēsturisku objektu nākamajām paaudzēm", pauda pašvaldības pārstāve.

Patlaban Aizkraukles novada pašvaldībai nav papildu līdzekļu, lai Kalna Ziedu pilskalnu ātri sakoptu un sāktu tajā veidot tūristiem pievilcīgu vidi, tāpēc tas tiks darīts pakāpeniski, piesaistot līdzekļus arī no projektiem.

Kā liecina vietējā laikraksta un portāla "Staburags" publiskotā informācija, pilskalna līdzšinējā īpašniece bijusi Rita Krēsliņa, kas ir pazīstama kā lietotu apģērbu un mēbeļu veikalu tīkla īpašniece ar zīmoliem "Degas" un "DGS".

Kalnaziedu pilskalns atrodas Pļaviņu HES ūdenskrātuves labajā krastā Aizkraukles pilsētas austrumu pusē pie Kalna ziedu mājām, kur tagad atrodas Aizkraukles muzejs.

Kalnaziedu pilskalns ierīkots zemes mēlē, kuru no trijām pusēm apņem dziļas gravas. Pilskalna augstums 17 metru. Agrāk veiktie arheoloģiskie izrakumi (1963., 1964.,1981.,1982.gadā) parādījuši, ka pilskalns apdzīvots no pirmā gadu tūkstoša pirms mūsu ēras beigām, kad tajā uzturējusies kāda baltu kopiena, līdz 9.-10.gadsimtiem, kad, iespējams, tas ticis izmantots kā patvēruma pilskalns. Iespējams, ka visas liecības par pilskalna apdzīvotājiem iznīcināja pilskalna augsnes ķīmiskais sastāvs.

Pilskalns ietverts Aizkraukles Vēstures un mākslas muzeja "Kalna ziedi" kompleksā.

Svarīgākais