Nākamnedēļ Sirds veselības vilcienā varēs mērīt asinsspiedienu

Nākamnedēļ, 12.novembrī, Latvijā notiks sirds veselībai veltīta akcija, kuras laikā viens no AS "Pasažieru vilciens" vagoniem pārtaps par īpašu Sirds veselības vagonu un piedāvās ikvienam interesentam pārbaudīt asinsspiedienu.

Akciju "Pievērs uzmanību asinsspiedienam!" organizē Latvijas Kardiologu biedrība un pacientu biedrība "ParSirdi.lv".

Kā aģentūru LETA informēja organizācijās, mediķi ne tikai mērīs pasažieriem asinsspiedienu, bet arī sniegs konsultācijas par tā riskiem un profilaksi, kā arī dāvās informatīvus atstarotājus ar aicinājumu "Izmēri asinsspiedienu! 120/80".

Biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja Inese Mauriņa norāda, ka Latvijas iedzīvotāji joprojām pārāk vieglprātīgi izturas pret tādu nopietnu diagnozi kā paaugstināts asinsspiediens un laikus nevēršas pie mediķiem.

"Paradoksāli, ka vienlaikus vairākums no viņiem ir ļoti labi informēti, ka ilgstoša, neārstēta hipertensija var rezultēties tādās smagās saslimšanās kā insults un infarkts," viņa piebilst.

Mērot asinsspiedienu vilcienā, Latvijas Kardiologu biedrība un biedrība "ParSirdi.lv" vēlas demonstrēt, cik vienkārši to ir izdarīt, skaidro Mauriņa.

Asinsspiediena mērīšana norisināsies no plkst.9.50 līdz 18.00 vilcienā, kas plkst.9.50 dosies maršrutā Rīga-Sloka-Rīga, bet vēlāk, plkst.12.20, maršrutā Rīga-Skulte-Rīga.

Pēcpusdienā - plkst.14.52 - Sirds veselības vilciens atkal dosies maršrutā Rīga-Sloka-Rīga, bet plkst.17.20 dosies no Rīgas uz Jelgavu, kur arī būs tā galapunkts.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija (VM) 2013.gadu ir pasludinājusi par Sirds veselības gadu ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību sirds veselības rādītājiem un tos ietekmējošo sirds un asinsvadu slimību riska faktoru izplatībai.

Latvijā sirds un asinsvadu slimības ir galvenais iedzīvotāju nāves cēlonis - 55% no visiem mirušajiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.