Prioritātes jaunajā Valsts policijas attīstības koncepcijā - izglītība un darba organizācija

Sabiedriskajai apspriešanai nodotajā Valsts policijas attīstības koncepcijas projektā problēmu risināšanā uzsvars likts uz izglītības kapacitātes celšanu, darba organizācijas uzlabošanu un materiāltehniskā resursa atjaunošanu.

Koncepcija nosaka policijas turpmākās attīstības ilgtermiņa stratēģiskus pamatvirzienus, būtiskākos uzdevumus un tos starpnozaru problēmjautājumus un to iespējamos risinājumus, kas ietekmē Valsts policijas turpmāko attīstību.

Noziedzības apkarošanā koncepcija paredz pilnveidot pirmstiesas kriminālprocesa neatliekamības kārtības piemērošanu, lai vienkāršotu noziegumu izmeklēšanu un personu saukšanu pie kriminālatbildības.

Koncepcija paredz kopīgas policistu un prokuroru apmācību sistēmas izveidi un apmācību organizēšanu, kas veicinās izmeklētāju un prokuroru vienotu izpratni par izmeklēšanas jautājumiem. Eksperti arī uzskata, ka nepieciešama pastāvīga vienotas policijas un prokuratūras izmeklēšanas metodikas un taktikas ieviešana.

Lai sekmīgāk apkarotu noziedzību, nepieciešama arī vienota policijas un prokuratūras noziedzības apkarošanas prioritāšu noteikšana.

Laikā, kad noziedzība arvien vairāk ieņem starptautisku vērienu, koncepcija paredz policijas sakaru virsnieku skaita palielināšanu Eiropas policijas birojā Īrijā, Lielbritānijā un Krievijā. Tāpat paredzēts nozīmēt atbildīgās amatpersonas un nodrošināt to apmācību Interpola Ģenerālsekretariātā par tehniskās komunikācijas jautājumiem.

Kibernoziegumu apkarošanas jomā koncepcija paredz izstrādāt un īstenot studiju programmu un kursus augsto tehnoloģiju noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā un elektronisko pierādījumu iegūšanā un izpētē. Tāpat cīņā ar kibernoziegumiem viens no risinājuma variantiem paredz izveidot vienotu, specializētu struktūrvienību.

Dažādu problēmu risināšanā Iekšlietu ministrija koncepcijā piedāvā pat vairākus risinājuma variantus. Piemēram, šobrīd policistu pienākumus ir nodrošināt personu konvojēšanu uz tiesām un starp ieslodzījuma vietām. Ierēdņi uzskata, ka tas neatbilst policijas uzdevumiem un prasa liekus izdevumus. Tā vietā izstrādāti divi risinājuma varianti, proti, personu konvojēšanu nodot Ieslodzījuma vietu pārvaldes kompetencē vai arī konvojēšanu uzticēt apsardzes firmām.

Koncepcijā uzsvars likts arī uz materiāltehniskā resursu atjaunošanu, piemēram, policijas struktūrvienību nodrošināšanu ar atbilstošiem transportlīdzekļiem un datortehniku, piemēram, katru gadu paredzēts atjaunot autoparku par 80 transportlīdzekļiem.

Pie motivēta un profesionāla personāla koncepcija paredz pārskatīt noteiktās dienestam nepieciešamās veselības stāvokļa prasības, izvērtējot to atbilstību attiecīgajās amatu kategorijās reāli nepieciešamajām.

Eksperti arī rosina izvērtēt un iedibināt nemateriālus darbinieku un amatpersonu motivējošos līdzekļus, pakāpeniski izstrādāt kompetenču modeļus noteiktiem amatiem, pilnveidot personāla karjeras izaugsmes sistēmu un precīzāk definējot pretendentu atlasi. Tāpat nepieciešams izstrādāt profesiju standartus un veikt pasākumus to atbilstošai apstiprināšanai un iekļaušanai profesiju klasifikatorā.

Pie policijas redzamības nodrošināšanas eksperti iesaka veidot vienotu un salīdzināmu patruļdienesta strukturālo uzbūvi reģionos un īstenot kopēju Valsts policijas un pašvaldības policijas institūciju dislokācijas plānošanu.

Lai arī lielākajā daļā koncepcijā minēto pasākumu īstenošanai naudu paredzēts ņemt no kārtējam gadam paredzētā budžeta, atsevišķās pozīcijās ir veikti skaidri aprēķini. Piemēram, 80 automašīnu nomai un līzingam 2015.gadā plānots tērēt 3,7 miljonus eiro.

Valsts policijas attīstības koncepcija izstrādāta, izpildot Nacionālo attīstības plānu 2014.-2020.gadam. Koncepcijas projekts apskatāms Iekšlietu ministrijas mājaslapā.

Interesenti priekšlikumus par koncepciju var iesniegt līdz 15.novembrim, nosūtot tos uz elektroniskā pasta adresi "npd@iem.gov.lv".

Svarīgākais