Kongresu namā varēs saņemt bezmaksas veselības pārbaudes un ārstu konsultācijas

Šodien no plkst.10 līdz 14 Rīgas Kongresu namā notiek Pasaules diabēta dienai veltīts pasākums, kurā iedzīvotāji varēs saņemt bezmaksas veselības pārbaudes un ārstu konsultācijas, kā arī informāciju par cukura diabētu.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Diabēta asociācijas prezidents Ingvars Rasa, cilvēkiem ar cukura diabēta riska faktoriem, piemēram, lieko ķermeņa svaru, paaugstinātu asinsspiedienu un cukura diabētu radiniekiem, reizi gadā būtu jāveic glikozes līmeņa pārbaude asinīs, bet cilvēkiem bez diabēta riska faktoriem šāda pārbaude nepieciešama reizi trīs gados.

Diabēta dienai veltītajā pasākumā iedzīvotājiem bez maksas tiks noteikts glikozes līmenis asinīs, asinsspiediens, ķermeņa svars, tauku daudzums ķermenī, kaulu blīvums un cukura diabēta kompensācijas pakāpe.

Pasākumā arī varēs saņemt ārstu un psihologu ieteikumus, kā arī iegūt informāciju par cukura diabētu un iepazīties ar jaunumiem diabēta ārstēšanā, tostarp dažādu uzņēmumu piedāvājumiem diabēta pacientiem.

Tāpat apmeklētāji bez maksas varēs saņemt īpašu "Diabēta Dienas Avīzi", kas izdota jau septīto reizi gan latviešu, gan krievu valodā.

Pasaules diabēta diena oficiāli tiek atzīmēta 14.novembrī, un tās mērķis ir informēt iedzīvotājus par cukura diabēta riska faktoriem un pirmajām pazīmēm.

Kā ziņots, cukura diabēta slimnieku skaits Latvijā sasniedzis 79 122 cilvēkus, liecina Latvijas veselības aprūpes gada grāmatā apkopotā statistika par 2012.gadu.

Saslimstība ar cukura diabētu saglabājas nemainīgi augsta. Pērn uzskaitē uzņemti 6837 jauni cukura diabēta pacienti, kas ir straujāks kāpums nekā 2011.gadā, kad tika reģistrēti 6750 jauni šīs slimības pacienti.

Visvairāk cukura diabēts, tāpat kā 2011.gadā, skāris iedzīvotājus pēc 50 gadu vecuma. Augstākā saslimstība bijusi starp iedzīvotājiem vecumā no 60 līdz 69 gadiem - vidēji 970 sievietes un 880 vīrieši uz 100 000 iedzīvotāju.

Svarīgākais