Lāčplēša dienā godinās Latvijas karavīrus

Arī šogad Lāčplēša dienā,11.novembrī, svinot Latvijas armijas uzvaru pār Bermonta karaspēku, Rīgā, Brīvības pieminekļa laukumā, notiks militārā parāde, kurā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu vienības, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļa.

Plkst.13 bruņotos spēkus parādē pārstāvēs Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija, Štāba bataljons, 2.kājnieku bataljons, Jūras spēku flotile, Gaisa spēku aviācijas bāze un Zemessardzes Studentu bataljons, kā arī bruņoto spēku orķestris, kas rūpēsies par pasākuma muzikālo noformējumu.

Parādi, kurā piedalīsies vairāk nekā 350 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu un ugunsdzēsēju, komandēs Militārās policijas komandieris pulkvedis Leonīds Kalniņš, bet to pieņems valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Pirms parādes, godinot Latvijas brīvības cīnītājus, notiks īpaša svinīgā godasardzes maiņa pie Brīvības pieminekļa. Latvijas Televīzijas 1.kanālā un televīzijas interneta vietnē būs vērojama parādes tiešraide.

Karavīri un zemessargi Lāčplēša dienas rītā plkst.9 starpkonfesionālā ekumēniskajā dievkalpojumā Rīgas Doma baznīcā aizlūgs par visiem, kuri krituši par Latviju, bet plkst.11 noliks ziedus Rīgas Brāļu kapos pie Mūžīgās uguns, ar klusuma brīdi godinot Latvijas karavīrus, kuri atdevuši savas dzīvības par Latvijas brīvību un neatkarību.

Plkst.14 Esplanādē, pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa, notiks kritušo karavīru piemiņas pasākums, tādejādi turpinot bruņotajos spēkos sākto tradīciju 11.novembrī godināt arī mūsdienās kritušos karavīrus. Plkst.15.30 piemiņas pasākums paredzēts arī Sudrabkalniņā - piemiņas vietā 1919.gada novembra kaujās kritušajiem Rīgas 6.kājnieku pulka karavīriem.

AM un bruņotie spēki aicina iedzīvotājus piedalīties piemiņas pasākumos un kopīgi atcerēties Brīvības cīņas un godināt kritušos karavīrus. Arī karavīri, zemessargi un jaunsargi aktīvi piedalīsies daudzos brīvības cīnītāju piemiņas pasākumos visos Latvijas novados.

Godinot Latvijas varoņus, AM un bruņotie spēki aicina visus Latvijas iedzīvotājus Lāčplēša dienā pie apģērba piespraust sarkanbaltsarkanu lentīti, kā arī aizdegt svecītes 11.novembra krastmalā Rīgā, Brīvības cīņu piemiņas vietās visā valstī un savas mājas logā.

Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī. Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9.novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki.

Latvijas Brīvības cīņas ilga no 1918.gada 18.novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920.gada 11.augustam, kad tika noslēgts Latvijas-Krievijas miera līgums. Šo dienu Saeima ir noteikusi par Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas dienu.

Svarīgākais