Brīvības ielas komūna aug

© Reinis Hofmanis, f64

Piketētāju skaits iepretim Ministru kabinetam aug ar katru dienu, un aleja lēnām sāk pārvērsties par telšu pilsētiņu. Gintam, kurš badastreiku pieteica 30. novembrī, piketā pievienojušies studenti Didzis un Jānis, bezpajumtnieks Laimonis, pensionārs Genādijs.

Brīvības ielas komūnai var pievienoties ikkatrs, vienīgais noteikums – piketētāji nedrīkst lietot alkoholu. Laimonis, kurš astoņus gadus pavadījis uz ielas un agrāk dienā izdzēra divus litrus šķaidīta spirta, uz plakāta ar prasībām uzrakstījis: nedzeru kopš 5. decembra.

Teoloģijas studenti Didzis un Jānis pie Ministru kabineta plāno pavadīt nedēļu. Viņus neapmierina, ka valsts likvidē budžeta vietas un tāpēc nākamgad nebūs iespēja turpināt studijas maģistrantūrā. Jānis pirms piecām nedēļām parādu dēļ izmests no dzīvokļa Grīziņkalnā. Viņš strādā muzejā un pēc vairākkārtējas algas samazināšanas saņem vien 70 latu. Braukt uz Angliju peļņā Jānis negrib. "Kur ir visi anarhisti, panki, alternatīvie, studenti hipiji? Nevajag nakšņot, pa dienu nāciet kaut pāris stundas parunāties. Nomainīsim cits citu, lai kustība neapsīkst! Garāmgājēji teic, ka esam varoņi. Mēs neesam varoņi, bet parasti cilvēki, kuri aicina uz diskusiju!" saka students Didzis.

Rīdzinieks, pensionārs Genādijs nolēmis badoties radikāli un atšķirībā no Ginta nelieto pat šķidrumu. "Man bērni tika apstaroti ar radiāciju, kad Černobiļā notika avārija. Taču valsts to neatzīst. Nesen dēls bija Vācijā, un viņam strauji pazeminājās hemoglobīna līmenis. Ar Sarkanā Krusta palīdzību viņu ievietoja slimnīcā. Latvijas pārstāvniecībai Bonnā rakstīja vēstuli ar lūgumu palīdzēt, taču atbilde nav saņemta kopš jūnija. Dēlam ir 75 latu pensija, jo viņš ir invalīds kopš bērnības, taču par slimnīcu viņam jāmaksā 98 lati," saka Genādijs. Pie piketētājiem pagājušajā nedēļā bija devies premjera padomnieks Pēteris Apinis. Viņš solījies pieskatīt protestētāju veselības stāvokli.

Svarīgākais