Ušakovs: Atradīsim veidu, kā rīdziniekiem noteikt atlaidi sabiedriskajā transportā

Rīgas dome jebkurā gadījumā atradīs juridiski korektu veidu, kā saviem iedzīvotājiem noteikt atlaidi pilsētas sabiedriskajā transportā, tā šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" izteicās Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Viņš skaidroja, ka Saeimas "Vienotības" deputāti neapstrīd biļetes cenas pielīdzināšanu pakalpojuma pašizmaksai un neapstrīd pašizmaksas apmēru, taču "Vienotības" deputāti mēģina aizliegt pašvaldībām saviem iedzīvotājiem noteikt atlaides pilsētas sabiedriskajā transportā. "Tas nav īsti godīgi un pareizi un no tiesiskā viedokļa izskatās ļoti divdomīgi," akcentēja Ušakovs.

Viņš norādīja, ka arī tad, ja Saeima drīzumā pieņems izstrādātos grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, "dome atradīs juridiskus ceļus, lai tik un tā nodrošinātu rīdziniekiem atlaides, jo pašvaldībām nevar aizliegt saviem iedzīvotājiem piemērot atlaides".

Ušakovs piebilda, ka Rīgas domei nav vēlmes par sabiedriskā transporta pakalpojumiem prasīt lielāku naudu no citu pašvaldību iedzīvotājiem. "Mēs gribam, lai starpību starp atlaidi un pašizmaksu nosegtu valsts vai citas pašvaldības, jo likt rīdziniekiem maksāt par citu pašvaldību iedzīvotājiem nav pareizi," norādīja galvaspilsētas mērs.

Rīgas domes priekšsēdētājs gan atzina, ka pagaidām vēl nevar runāt par to, kā konkrēti pašvaldība "apietu" plānotos grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā. "Mēs nevaram pašreiz runāt par kaut kādiem konkrētiem ceļiem, jo neviens nezina, kāda būs [likuma grozījumu] redakcija pēc trešā lasījuma," intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Ušakovs.

Kā ziņots, Saeima vakar atbalstīja priekšlikumu grozījumiem Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, paredzot, ka personas deklarēto dzīvesvietu nevar izmantot par vienīgo kritēriju, nosakot braukšanas atvieglojumus sabiedriskajā transportā.

Deputāte Lolita Čigāne (V) skaidroja, ka šis priekšlikums nosaka, ka pašvaldības vairs nevarēs noteikt braukšanas atvieglojumus, ņemot vērā tikai cilvēka deklarēto dzīvesvietu. Proti, tas nevarēs būt vienīgais kritērijs, bet, piemēram, kādā pašvaldībā deklarētie pensionāri vai skolēni joprojām varēs saņemt braukšanas atlaides. Šis "Vienotības" priekšlikums attiecas uz visām pašvaldībām, bet pamatā saistīts ar Rīgu, piebilda Čigāne.

Tikmēr minēto ierosinājumu kritizēja parlamentārietis Andrejs Elksniņš (SC). "Acīmredzot galvaspilsētas iedzīvotājiem Saeimas vēlēšanās ir jāizdara izvēle, lai izbeigtu šo valdošo politiķu mūžīgo vēlmi ieriebt rīdziniekiem, jo viņu pašvaldība strādā labāk nekā valdība," norādīja Elksniņš.

Deputāts Vladimirs Reskājs pauda viedokli, ka šis ierosinājums nesasniegs mērķi, jo to "būs viegli apiet".

Par šo "Vienotības" ierosinājumu šodienas sēdē bija plašas debates, un rezultātā šis priekšlikums tika atbalstīts ar 55 deputātu balsīm, kuri pārstāv koalīciju un opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienību (ZZS). Pret šo priekšlikumu balsoja 28 "Saskaņas centra" parlamentārieši, Vladimirs Reskājs atturējās, bet vēl septiņi deputāti balsojumā nepiedalījās.

Saeima minēto likumprojektu vakar atbalstīja otrajā lasījumā, un tas vēl būs jāvērtē trešajā lasījumā.

Tāpat vakar atbalstītie grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā paredz izveidot Sabiedriskā transporta padomi, kas veidos vienotu reģionālās nozīmes maršrutu tīklu. Padome šajā maršrutu tīklā arī organizēs un pārzinās sabiedriskā transporta pakalpojumus.

Jau ziņots, ka Rīgas domē 7.oktobrī tika apstiprināti grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos, kas paredz, ka no 1.janvāra Rīgā deklarētie iedzīvotāji līdzšinējo 50 santīmu vietā par biļeti galvaspilsētas sabiedriskajā transportā maksās 42 santīmus jeb 0,60 eiro, savukārt Rīgā nedeklarētajiem pasažieriem biļete maksās dubultā - 84 santīmus jeb 1,20 eiro.

Ar šādu soli Rīgas domes vadība cer pamudināt Rīgā dzīvojošos un strādājošos cilvēkus deklarēties Rīgā, lai tādējādi šo cilvēku maksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis nonāktu galvaspilsētas kasē. Tiem, kas deklarēsies līdz šā gada 31.decembrim, tiks dāvināta bezmaksas mēnešbiļete.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) iepriekš biznesa portāla "Nozare.lv" rīkotajā diskusijā grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā vērtēja kā politisku spiedienu.

"Saeimā iesniegtais priekšlikums nav juridiski korekts, jo pašvaldība atbilstoši likumiem ir tiesīga piešķirt atlaides. Rīgas sabiedriskajam transportam nav paredzētas divas dažādas cenas, sabiedriskajam transportam ir apstiprināta viena cena atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem. Ja deklarēšanos nevar izmantot kā vienīgo kritēriju atlaides noteikšanai, būs otrs kritērijs - iedzīvotāji no 18 līdz 75 gadiem, un ar to viss tas beigsies," sacīja Ameriks.

Savukārt portālā "manabalss.lv" aptuveni divu nedēļu laikā tika savākti vairāk nekā 10 000 parakstu pret biļešu cenu diferencēšanu Rīgas sabiedriskajā transportā. Saeimas Prezidijs 28.oktobrī "manabalss.lv" parakstīto iniciatīvu pret biļešu cenu diferencēšanu Rīgas sabiedriskajā transportā nolēma pieņemt kā parastu iesniegumu.

Iesniegums netika pieņemts kā iedzīvotāju kolektīvā iniciatīva, jo no iniciatoru sniegtās informācijas izrietēja, ka tieši par iesniegumu Saeimai ir parakstījušies apmēram 3000 cilvēku nepieciešamo 10 000 cilvēku vietā.