Amatpersonas pauž sašutumu par apgānīto Čakstes pieminekli

© F64 Photo Agency

Vandalisms pret pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes memoriālu ir Latvijas valsti aizskaroša rīcība, un tas ir signāls, ka zīmīgajām piemiņas vietām jāvelta pienācīga uzmanība, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) un Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (V).

Rinkēvičs uzskata, ka vandalisma akts pret vienu no Latvijas simboliski nozīmīgākajiem memoriāliem, kāds ir Jāņa Čakstes piemineklis Meža kapos, ir absolūti nepieņemama, provokatīvi barbariska un Latvijas valsti aizskaroša, apzināta rīcība Latvijas valsts svētku priekšvakarā. "Ceru, ka šī lieta tiks rūpīgi izmeklēta un vainīgie tiks saukti pie atbildības," sacīja ministrs.

"Jāvelta visi spēki, lai atklātu šī nodarījuma izpildītājus un pasūtītājus. Šāda vandalisma mērķis var būt gan sabiedrības uzmanības pievēršanas mēģinājums, gan centieni izgāzt personīgu aizvainojumu, taču tā var būt arī ciniski plānota akcija, ko organizē Latvijai nedraudzīgi radikāli politiskie spēki," minēja Vaidere.

Deputāte uzskata, ka tas ir nopietns signāls beidzot pievērst pienācīgu uzmanību un veltīt rūpes piemiņas vietām. Deputāte aicina Rīgas Domi veikt konkrētākus pasākumus, lai cilvēkiem zīmīgās piemiņas vietas, kuras tiek uzskatītas par valsts simboliem, tiek preventīvi aizsargātas. "Videonovērošanai un regulārai patrulēšanai būtu jānotiek arī pie citiem tautai zīmīgiem objektiem, ne tikai pilsētas centrā un pie Brīvības pieminekļa," pauda Vaidere.

Jau ziņots, ka aizvadītajā naktī apgānīts pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes memoriāls. Piemineklim otrā pusē ar melnu krāsu uzzīmēti divi kāškrusti un uzraksts "M.Ruks". Kāškrusti ir uzzīmēti katrs savā pusē uzrakstam.

Noziegums noticis laikā no plkst.1 līdz 8. Policijā par notikušo sākts kriminālprocess un notiek aktīva izmeklēšana.

Svarīgākais