VID: "Rīcības partijas" finanšu pārbaude ir KNAB kompetencē

"Rīcības partijas" finansējuma pārbaude ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kompetencē, aģentūru LETA informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Komunikācijas daļā.

LETA jau ziņoja, ka VID 12.novembrī uzsāka kriminālprocesu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb naudas "atmazgāšanu" un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. VID decembra sākumā apturēja grupējuma darbību, kas varētu būt apgrozījis 8,7 miljonus latu un valstij nodarījis 1,5 miljonu latu zaudējumus.

VID aģentūrai LETA iepriekš ne apstiprināja, ne noliedza izskanējušo informāciju, ka viena no kratīšanām veikta arī ar "Rīcības partijas" līderi Aleksandru Rudišu saistītā birojā un daļa legalizētās naudas varētu būt nonākusi kādas partijas kasē. VID arī ne apstiprināja, ne noliedza, ka Rudiša vārds figurē kriminālprocesā par noziedzīgā grupējuma darbībām.

VID Komunikācijas daļā aģentūru LETA informēja, ka Rudišam 4.decembrī drošības līdzeklis - apcietinājums - piemērots iepriekšminētajā kriminālprocesā lietā par 8,7 miljonu latu legalizēšanu.

Pēc VID datiem, Rudišs šā gada 1.novembrī valstij bija palicis parādā 748 740 latu nodokļus, un VID viņu ierindojis 33.vietā valsts lielāko nodokļu parādnieku sarakstā.

VID aģentūrai LETA uzsvēra, ka jautājumi par "Rīcības partijas" finansējuma pārbaudi ir jāadresē KNAB, jo KNAB kompetencē ir pārbaudīt, vai partiju finansēšana ir likumīga.

KNAB mājaslapā internetā ievietotā informācija liecina, ka "Rīcības partija" šogad ziedojumos kopumā saņēmusi 7812,76 latus, no tiem Rudišs veicis 34 ziedojumus kopumā 6515 latu apmērā.

"Rīcības partijas" pārstāvis Normunds Grostiņš savā paziņojumā iepriekš apgalvoja, ka "visi ziedojumi partijai ir stingri atbilstoši Latvijas likumiem".

Partijas darbu regulāri pārbaudot KNAB. Nekādas kratīšanas "Rīcības partijas" birojā neesot notikušas, nekādi jautājumi no policijas neesot saņemti.

VID, apturot noziedzīgu grupējumu, kas šogad varētu būt legalizējis 8,7 miljonus latu noziedzīgi iegūtu līdzekļu un izvairījies no 1,5 miljonu latu nodokļu maksāšanas, 13 kratīšanās Rīgā atrada un izņēma 71 238 latus skaidras naudas.

Kopumā noziedzīgās shēmas organizēšanā bija iesaistītas 15 personas, un tā izveidota ar mērķi izvairīties no pievienotās vērtības nodokļa maksāšanas, iepriekš informēja VID.

Noziedzīgā shēma izveidota, lai sniegtu pakalpojumus vairāk nekā 100 klientiem, un grupējums naudas atmazgāšanas pakalpojumus sniedzis ne tikai Latvijas rezidentiem, bet arī uzturējis plašu ārzonas uzņēmumu tīklu, nodrošinot Krievijas un citu NVS valstu uzņēmumu līdzekļu noziedzīgās izcelsmes slēpšanu un legalizāciju.

Kratīšanu gaitā izņemti vairāk nekā desmit ārzonas uzņēmumu reģistrācijas dokumenti, kā arī to banku kontu piekļuves un autorizācijas rīki Kirgīzijas, Moldovas un citu valstu kredītiestādēs.

Svarīgākais