LU studenti satraukušies par "Radio Naba" nākotni

Latvijas Universitātes (LU) Studentu padome (SP) nosūtījusi vēstuli Latvijas Radio (LR) un Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP), prasot viest skaidrību par plānotajām reorganizācijām LR piektajā kanālā, kurā jau vienpadsmit gadus skan studentu "Radio Naba".

LU Studentu padomes pārstāve Anete Enikova aģentūrai LETA norāda, ka novembra sākumā LU saņēmusi LR paziņojumu par vienpusēju līguma laušanu, kura rezultātā jau no 2014.gada 1.februāra tiek pārtraukta programmas darbība FM 93,1 frekvencē.

LU Studentu padomes priekšsēdētājs Artis Ozoliņš akcentē, ka patlaban valsts budžeta projektā 2014.gadam ir piešķirts vairāk nekā 700 0000 eiro finansējums LR 5 darbības nodrošināšanai.

"Visu pastāvēšanas laiku "Radio Naba" darbojas kā sabiedriskais medijs un nekomerciāla tipa radio programma jauniem cilvēkiem ar visplašāko, daudzveidīgāko kultūrizglītojošo programmas klāstu. Brīdī, kad Ministru kabinets ir noraidījis vienotā elektroniskā medija koncepciju, nav skaidrs, kādēļ Latvijas Radio jau ir uzsācis šīs koncepcijas realizēšanu, reorganizējot Latvijas Radio 5.kanālu," klāstīja Ozoliņš.

LU SP prasa izskaidrot šā brīža jauniešu un studentu tiesību un interešu pārstāvošo organizāciju iesaisti jaunās programmas izveidē un iekļaut topošajā LR 5 programmā līdzšinējo "Radio Naba" veidoto raidlaiku 12 stundu apjomā katras diennakts programmā. Apliecinājumu savai gatavībai šo saturu veidot LU Studentu padome esot paudusi jau šā gada jūlija beigās LR un NEPLP nosūtītajā vēstulē.

Tāpat studenti prasa izskatīt iespēju atrast jaunu frekvenci FM diapazonā Rīgā un tās apkārtnē un izsludināt konkursu uz jauniešu un studentu programmas izveidi, kas atbilstu koledžu un universitāšu neatkarīgo radio principiem pasaulē.

LU SP uzsver, ka tieši pēc tās iniciatīvas 2002.gadā, piesaistot finansējumu no LU, Saeimas plenārsēžu translācijā izmantotajā frekvencē FM 96,2 sāka producēt LR 5 "Radio Naba". No 2006.gada tas skan jaudīgākā frekvencē - FM 93,1.

Kopš 2002.gada "Radio Naba" ir nodrošinājusi vairāk nekā 40 tematisko autorraidījumu un ziņu izlaidumu veidošanu, kuru mērķauditorija ir jaunieši vecumā no 17 līdz 35 gadiem. Savukārt 2004.gadā "Radio Naba" programmas raidījumi ieguva septiņas Nacionālā radio un televīzijas padomes konkursa Gada balvas radio, tai skaitā Gada debijas balvu.

Patlaban "Radio Naba" raidījumus veidojot vairāk nekā 100 personības. Programmas veidošanā iesaistījušies studenti no visām lielākajām Latvijas augstskolām - Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Kultūras akadēmijas, Rīgas Stradiņa universitātes, Latvijas Mākslas akadēmijas, Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas, kā arī skolēni no vairākām Rīgas skolām.

Papildus tam, pildot sabiedriskā medija funkcijas, katru gadu ir nodrošināts ikgadējais LR sabiedriskais pasūtījums un tajā noteiktās prasības. LR 5 "Radio Naba" vairakkārt aicinājusi piešķirt līdzekļus apraides palielināšanai, kas nav atbalstīts. Līdz šim apraide ir bijusi minimāla, bet 2009.gadā, tās apjomam samazinoties četras reizes, tika būtiski ietekmēta programmas aptveramība un pieejamība.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais