Pēc jaunās lata monētas rindā stāv divas stundas, cilvēki iegādājas pat 100 jaunās monētas

© Latvijas banka

Šodien Latvijas Banka laida apgrozībā jaunu viena lata apgrozības monētu - "Paritātes monētu" - ar lata un eiro pārejas kursu reversā.

Kā novēroja nra.lv, Latvijas bankas kasēs Pils laukumā un Valdemāra ielā jaunā monēta ir izraisījusi pamatīgu ažiotāžu, un monētas tīkotājiem rindā ir jāpavada pat divas stundas. Turklāt neoficiāla informācija liecina, ka Latvijas bankas centrālajā ēkā jaunās monētas drīz beigsies, savukārt bankas kasē pāri ielai, Valdemāra ielā 1B monētas būs pieejamas vēl vismaz līdz vakaram.

Vairāki cilvēki pērk maina ne tikai vienu vai dažas monētas, bet pat 100 un 200 jaunās naudas vienības.

nra.lv jau ziņoja, ka jaunā monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda - ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Monētas grafisko dizainu veidojis mākslinieks Ilmārs Blumbergs, ģipša modeli - tēlnieks Jānis Strupulis. Jaunās viena lata monētas kaltas "Münze Österreich" (Austrija).

"Paritātes monētas" attēls izvēlēts kā simbolisks koka stumbrs, kas savieno zarus un saknes, zemi un debesis un ir kā ceļš uz jauniem notikumiem, sapņiem un iespējām.

Jaunās viena lata monētas reversā attēlots cipars "1", kas veido simetrisku attēlu un ir uzraksta "1 lats" un "1,42 eiro" sastāvdaļa. Aversā zem Latvijas ģerboņa redzams jaunās monētas kalšanas gads - 2013. Citu atšķirību - monētas jostas, izmēra, izmantotā metāla un svara ziņā - starp jauno monētu un citām viena lata apgrozības monētām nav.

Monētas kopējā tirāža ir 500 000 eksemplāru, un tā tāpat kā citām īpašajām apgrozības monētām netiks papildināta.

Svarīgākais