Latvija un Grieķija koordinēs sadarbību ES prezidentūras laikā

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) šodien tikšanās laikā ar Grieķijas premjerministru Antoni Samaru un Grieķijas premjerministra vietnieku un ārlietu ministru Evangelu Venizelu vienojās koordinēt abu valstu savstarpējo sadarbību Eiropas Savienības (ES) prezidentūras laikā, informēja Ārlietu ministrijā.

Rinkēvičs informēja grieķu sarunu partnerus par ES Austrumu partnerības iniciatīvu kā vienu no Latvijas ES prezidentūras prioritātēm ārlietās. Vienlaikus ministrs atzina nepieciešamību turpināt sadarbību arī ar ES dienvidu kaimiņu reģiona valstīm.

Tāpat Latvijas un Grieķijas amatpersonas vienojās cieši koordinēt diplomātiskās aktivitātes, lai nodrošinātu šo abu sadarbības virzienu nepārtrauktību, īpaši laika posmā no novembra beigās Viļņā paredzētās Austrumu partnerības valstu vadītāju tikšanās līdz Austrumu partnerības samitam Rīgā, kas plānots 2015.gada pirmajā pusē.

Rinkēvičs sarunās pauda Latvijas atbalstu Grieķijas prezidentūras prioritātēm, tostarp ES daudzgadu budžeta ietvara ātrākai apstiprināšanai ES Padomē un Eiropas Parlamentā, kā arī ekonomiskās un monetārās savienības pārvaldes tālākai stiprināšanai.

Latvijas ārlietu ministrs arī atbalstīja Grieķijas prezidentūras vēlmi aktīvāk ES ietvaros risināt jūrlietu jautājumus. Tāpat ministrs ar izpratni uztvēra Grieķijas bažas par pieaugošajiem nelegālās migrācijas riskiem ES un akūtu nepieciešamību risināt šo problēmu.

Grieķijas premjerministrs un ārlietu ministrs atzinīgi novērtēja Latvijas īstenoto ekonomikas un finanšu politiku, kas ļāvusi atjaunot ekonomisko izaugsmi un pavērusi Latvijai ceļu uz dalību eirozonā no 2014.gada 1.janvāra. Latvijas ārlietu ministrs pateicās par Grieķijas atbalstu Latvijas virzībai uz eirozonu, kā arī pievienošanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai.

Lai stiprinātu Latvijas un Grieķijas divpusējās attiecības, Rinkēvičs ielūdza savu Grieķijas kolēģi apmeklēt Latviju darba vizītē. Puses atzina arī nepieciešamību veidot ciešākus kontaktus valdības vadītāju līmenī. Abu valstu amatpersonas pārrunāja arī aktuālus starptautiskās politikas jautājumus - situāciju Tuvajos Austrumos, tostarp Sīrijā un Ēģiptē, norises Rietumbalkānu reģionā, attiecības ar Krieviju un citus jautājumus.

Grieķijas prezidentūra paredzēta 2014.gada pirmajā pusē, savukārt Latvija prezidēs 2015.gada pirmajā pusgadā.