Valsts kontrole: TM nav pieņēmusi lēmumu par Juridiskās palīdzības administrācijas tālāku optimizāci

Neskatoties uz Tieslietu ministrijas (TM) viedokli, ka ir nepieciešama Juridiskās palīdzības administrācijas darbības un struktūras tālāka optimizēšana, lēmums par attiecīgu rīcību joprojām nav pieņemts, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

Saskaņā ar Ministru kabineta deklarāciju, kas nosaka pārskatīt un vienkāršot birokrātiskās procedūras, optimizējot valsts pārvaldes iestāžu struktūru, novēršot funkciju dublēšanos un apvienojot iestādes ar līdzīgām funkcijām vai nelielu strādājošo skaitu, TM Informatīvajā ziņojumā par valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sistēmas darbību Latvijā Ministru kabinetam akcentē, ka administrācijā ir jāizvērtē darbības un struktūras optimizēšana ar mērķi paplašināt tās veicamo funkciju pieejamību personām, jāvienkāršo noteikto funkciju veikšana, kā arī jānodrošina mērķtiecīgs un efektīvs valsts budžeta līdzekļu izlietojums.

Administrācija nenodrošina iekšējo kontroli par juridiskās palīdzības sniedzēju līgumu darbības termiņiem, jo, pārkāpjot normatīvo aktu prasības, atsevišķos gadījumos juridiskās palīdzības sniegšanai norīkotas personas, ar kurām līguma termiņi bija beigušies vai beigsies pirms datuma, kad jāsniedz juridiskā palīdzība, norādījusi Valsts kontrole.

Administrācija atsevišķos gadījumos nenodrošina savlaicīgu valsts kompensāciju izmaksu cietušajiem, kas saskaņā ar normatīvo aktu prasībām ir jāveic viena mēneša laikā pēc dienas, kad pieņemts lēmums par valsts kompensācijas piešķiršanu.

VK atklājusi neatbilstības administrācijas kreditoru uzskaitē 18 245 latu apmērā, jo grāmatvedības uzskaitē saistības nav uzrādītas atbilstoši normatīvo aktu prasībām. VK iesaka uzlabot iekšējās kontroles nodrošināšanas pasākumus darījumu uzskaitē.

Tāpat administrācija nav nodrošinājusi efektīvu piedziņas no vardarbīgā noziedzīgā nodarījuma izdarītājiem vai viņa līdzdalībniekiem sistēmas izveidi, kā dēļ valsts pamatbudžetā netiek nodrošināta savlaicīga un pilnīga līdzekļu ieskaitīšana.

Līdz ar to administrācijā izveidojies 355 lietu uzkrājums, kurās piedzenami valsts budžeta līdzekļi 198 751 lata apmērā. VK arī atklāja, ka administrācija neveic pietiekamu sadarbību ar zvērinātiem tiesu izpildītājiem, tādējādi neiegūstot informāciju par piedziņas procesu virzību.

Secināts, ka 2008.gadā administrācija nelietderīgi izlietojusi 2773 latus, slēdzot līgumus ar komercsabiedrībām par pakalpojumiem, kuru izpildi varēja nodrošināt vai nodrošināja iestādes darbinieki atbilstoši amata pienākumos noteiktajam.

Likumības revīzija "Juridiskās palīdzības administrācijas sniegto pakalpojumu pieejamība un efektivitāte" veikta par laika posmu no 2008.gada 1.janvāra līdz 2009.gada 1.oktobrim.

Latvijā

Ik dienu pastnieki Kurzemē iznēsā vairāk nekā 245 tūkstošus sūtījumu un ik dienu saskaras ar aptuveni 15 tūkstošiem bojātu vai sūtījumu piegādēm neatbilstošu pastkastīšu. Vai arī tādu nav vispār. Tā ir pastnieku ikdiena arī citviet Latvijā, taču šobrīd, sākoties rudenīgajam un lietainajam laikam, sausa un droša sūtījumu nogāde kļūst vēl problemātiskāka, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais