Pensiju kalkulators vairs nešokēšot

© Scanpix

Rēķinādami savas nākotnes pensijas, pavisam nesen Latvijas iedzīvotāji bija šokēti, jo prognozējamais pensijas apmērs daudzos gadījumos sasniedza vien pāris desmitus latu.

Viens no iemesliem bija nepareizā datu interpretācija, jo cilvēki skatījās pensiju, kādu to sistēma piedāvā uz sitiena, nevis pēc divdesmit trīsdesmit gadiem, kad patiešām būtu jāiet pensijā, bet otrs – neprecīzais kalkulators, kas ņēma vērā vien pirmā līmeņa pensijas kapitālu, lai gan lielai daļai šodienas strādājošo ir vismaz otrais pensiju līmenis kā obligāts, ja ne arī trešais, kur uzkrājumu var veikt brīvprātīgi.

Tagad Latvijas Centrālais depozitārijs, pārveidojot mājas lapu manapensija.lv būtiski atjaunojis pensijas aprēķināšanas kalkulatoru, kas pensijas apmēru prognozē precīzāk. Cik precīzi, to gan katrs varēs pateikt tikai tad, kad būs sasniedzis pensionēšanās vecumu un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra būs pensiju aprēķinājusi.

«Pensijas ir daudz pārrunāta tēma, taču diskusijas un sabiedrības informēšana ir jāturpina,» uzskata Latvijas Centrālā depozitārija valdes priekšsēdētājs Indars Aščuks. Viens no veidiem, kā par pensijām runāt, ir tīmekļa vietne manapensija.lv, kurā veikti būtiski uzlabojumi, lai informācija par pensiju sistēmu Latvijā būtu vienuviet, lai tā būtu plašāka un sniegtu jaunas iespējas lietotājiem. Mājas lapā arī var apskatīties un salīdzināt pensiju ieguldījumu plānus, to ienesīgumu. I. Aščuks norāda, ka tā ir iespēja ērti un uzskatāmi sekot līdzi pensijas uzkrātajam kapitālam, analizēt pensiju sistēmu Latvijā.

Viens no rīkiem, kas būtiski atjaunināts, ir tieši pensiju kalkulators, kurā ierakstot noteiktus datus, ikkatrs var prognozēt savu pensijas apmēru nākotnē. Latvijas Komercbanku asociācijas Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību komitejas pārstāvis Andrejs Martinovs skaidro, ka kalkulatora aprēķiniem ņemti vērā pašreiz spēkā esošie normatīvie akti pensiju jomā, pensiju pirmā līmeņa kapitāls tiek indeksēts (3,5% gadā), pensiju otrā un trešā līmeņa ienesīgums noteikts kā 5,06% gadā, tāpat ņemti vērā vidējās algas pieaugums valstī, inflācijas līmenis un citi rādītāji. Speciālisti akcentē, ka šis atjauninātais kalkulators ir individualizētāks un daudz precīzāks. Jāuzsver, ka pensijas prognozēšanas rīks, kas atrodams latvija.lv nav uzskatāms par pensiju kalkulatoru, jo neņem vērā daudz nianses, kuras nepieciešamas, lai pensiju aprēķinātu, kaut vai, piemēram, gadu, kad cilvēks pensionēsies – pensiju rēķināt uz šodienu nav jēgas, ja jāstrādā vēl 20 gadu, tāpat tajā nav iespējas pievienot kapitālu, kas ir pensiju otrajā līmenī.

Savukārt cilvēkam, kas vēlas aprēķināt savu pensiju, ir jāzina vai jānoskaidro, kāds ir pensijas kapitāls pirmajā un otrajā līmenī (to var izdarīt vietnē latvija.lv, atsevišķos gadījumos arī bankas piedāvā uzreiz internetbankā saiti uz šo informāciju), kā arī – ja ir – uzkrājumus jeb trešā līmeņa kapitālu (arī tas izdarāms savā bankā). Vēl kalkulators prasīs norādīt algu neto (pēc nodokļu nomaksas) un vecumu. Pensiju kalkulators parādīs pensijas apmēru, kā arī tās sadalījumu pa diviem vai trim pensiju līmeņiem, proti, kādu pienesumu dod katrs no tiem. Kalkulators arī aprēķinās, cik procentuāli pensija ir liela attiecībā pret algu neto pirms pensionēšanās.

Labklājības ministre Ilze Viņķele uzskata, ka šī vietne, kas profesionālā un labā valodā stāsta par pensiju sistēmu mazinās neizpratni, kā darbojas pensiju sistēma. Viņa cer, ka arī pensiju kalkulators vairs nesabiedēs ar 20 latu pensiju, bet veicinās uzticēšanos pensiju sistēmas ilgtspējai.

Pētījumu dati līdz šim rādījuši, ka Latvijas sabiedrības viedoklis ir pretrunīgs - liela daļa Latvijas iedzīvotāju paļaujas uz valsts pensiju kā savu ienākumu avotu vecumdienās, tāpēc tikai nedaudzi veido privātos uzkrājumus. Tajā pat laikā aptauju dati arī liecina, ka cilvēki vispār pensiju sistēmai kā tādai netic un pat domā, ka vecumdienās nekādu pensiju nesaņems.

Latvijas iedzīvotāji norāda, ka viņiem būtu nepieciešama vismaz 72 procentu liela pensija, salīdzinot ar darba algu, bet paredz, ka reāli saņems mazāk – ap 44 procentiem. Eiropas Savienības Sociālais kodekss paredz, ka pensijai jānodrošina vismaz 40 procenti no pēdējiem ienākumiem.

***

Kā darbojas pensiju kalkulators?

- 1. piemērs

Anna 40 gadu. Neto (pēc nodokļu nomaksas) alga 250 latu mēnesī

Uzkrājums 1. pensiju līmenī 11184

Uzkrājums 2. pensiju līmenī 1287

Uzkrājums 3. pensiju līmenī (katru mēnesi Anna tajā iemaksā 22 latus) 1214

PENSIJAS APMĒRS 260,34 lati

Pensijas lielums attiecībā pret algu neto pirms pensionēšanās 62%

- 2. piemērs

Ivars 50 gadu. Neto (pēc nodokļu nomaksas) alga 400 latu mēnesī

Uzkrājums 1. pensiju līmenī 27000

Uzkrājums 2. pensiju līmenī 4000

Uzkrājums 3. pensiju līmenī 0

PENSIJAS APMĒRS 293,33 lati

Pensijas lielums attiecībā pret algu neto pirms pensionēšanās 53,84%

- 3. piemērs

Rihards 20 gadu. Neto (pēc nodokļu nomaksas) alga 100 lati mēnesī

Pagaidām nav uzkrājumu ne 1., ne 2. pensiju līmenī, pagaidām tos neveic arī 3. pensiju līmenī

PENSIJAS APMĒRS 129,23 lati

Pensijas lielums attiecībā pret algu neto pirms pensionēšanās 54%

Aprēķinos tiek ņemts vērā, ka neto alga pirms pensionēšanās būs 238 lati

Svarīgākais