Lipmans: Zaharjina komanda izdarīja visu, lai netiktu glābts "Liepājas metalurgs"

Finanšu grūtībās nonākušās AS "Liepājas metalurgs" akcionāra Sergeja Zaharjina komanda pēdējā akcionāru ārkārtas pilnsapulcē izdarīja visu, lai tomēr netiktu glābts finanšu grūtībās nonākušais uzņēmums, teikts uzņēmuma akcionāra Kirova Lipmana izplatītajā paziņojumā.

Pilnsapulcē, kur bija plānots pārvēlēt uzņēmuma padomi, Zaharjina komanda apzināti rīkojās tā, lai par uzņēmuma padomes priekšsēdētāju netiktu ievēlēts Lipmans, kurš bija gatavs aktīvi iesaistīties risinājumu meklēšanā un realizēšanā, lai visos iespējamos veidos panāktu "Liepājas metalurga" glābšanu un darbības atjaunošanu, teikts paziņojumā.

Tomēr līdzšinējā padomes priekšsēdētāja Gunta Vilnīša ievēlēšana padomes priekšsēdētāja amatā, kurā divu iepriekšējo mēnešu laikā viņš neizdarīja neko, lai tiktu panākta solītā uzņēmuma darbības atjaunošana, vēlreiz apliecināja, ka Zaharjina komandai nav ne mazākās intereses atjaunot "Liepājas metalurga" darbību un izvairīties no uzņēmuma bankrota, norādīts Lipmana paziņojumā.

Jau ziņots, ka "Liepājas metalurgs" nav izpildījis tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) pasākumu plānu, tāpēc šodien tiesā iesniegts uzņēmuma maksātnespējas pieteikums, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja TAP administrators Haralds Velmers. Tiesai šis pieteikums ir jāizskata 14 dienu laikā.

"Plāns ir pārdot metalurģijas ražotni. Maksātnespējas administrators pārņems uzņēmumu, divu mēnešu laikā tiks izvērtēti īpašumi, novērtēts, kas ietilps pārdošanas objektā, un tiks izstrādāts pārdošanas plāns," sacīja Velmers.

Jautāts, vai "Liepājas metalurgu" paredzēts pārdot kopā ar parādsaistībām, tostarp pret valsti, Velmers sacīja, ka uzņēmums netiks pārdots ar parādsaistībām. Savukārt par pārdošanas cenu varēs runāt pēc uzņēmuma novērtējuma un pārdošanas brīdī, piebilda Velmers.

Jautāts, vai ir kādi potenciālie investori, kas būtu vērsušies pie administratora ar interesi par uzņēmuma iegādi maksātnespējas procesa laikā, Velmers sacīja, ka investori vērsušies nav, jo patlaban vēl nav maksātnespējas. "Līdzšinējā TAP administratora statusā man nav tiesību veikt pārdošanu. Acīmredzot tāpēc investori nav uzskatījuši par vajadzīgu pie manis vērsties," skaidroja Velmers.

Savukārt par maksātnespējas procesa izdevumiem - apsardzi, ražošanas telpu un iekārtu apkopi un tamlīdzīgiem - aprēķins tiek veikts, bet precīzu ciparu pašlaik nosaukt nevar, piebilda Velmers.

Jau ziņots, ka "Liepājas metalurga" akcionāri 30.oktobrī nolēma nepalielināt uzņēmuma pamatkapitālu par 100 miljoniem latu, kā tas bija plānots iepriekš. Akcionāru sapulcē tika pastāvētas 15 884 05 akcijas no 16 981 033 akcijām jeb 94% no akciju kopskaita. Lēmums par pamatkapitāla palielināšanu netika pieņemts, jo balsojums bija 74,9% nepieciešamo 75% vietā.

Uzņēmuma pamatkapitāls ir 16 981 033 lati, bet akcionāru sapulcē bija paredzēts lemt, ka "Liepājas metalurga" pamatkapitāls ir 116 981 033 lati.

"Liepājas metalurga" vadība publiski vērsusies pie valsts augstākajām amatpersonām ar lūgumu kapitalizēt uzņēmuma parādus valstij un tai piederošajiem uzņēmumiem kopsummā par 78,8 miljoniem latu, tos pārvēršot akcijās. Uzņēmums piedāvā kapitalizēt Finanšu ministrijas kredītprasības 51,9 miljonu latu apmērā, AS "Citadele banka" kredītprasības 12,4 miljonu latu apmērā un AS "Latvenergo" kredītprasības 14,5 miljonu latu apmērā.

Finanšu ministrija (FM) noraidījusi šo piedāvājumu kā neizpildāmu. FM aicina "Liepājas metalurgu" strādāt pie uzņēmuma iesniegtā un kreditoru saskaņotā TAP pasākumu plāna izpildes, nevis sniegt publiskus paziņojumus plašsaziņas līdzekļos. Maksātnespēja nenozīmē, ka uzņēmuma darbība nav atjaunojama. Uzņēmums var turpināt darbību citu akcionāru vadībā, tiem iegādājoties uzņēmuma aktīvus.

Jau ziņots, ka 30.septembrī uzņēmuma TAP plānā paredzētais aizdevums desmit miljonu latu apmērā no potenciālajiem investoriem netika saņemts. No 1.oktobra saskaņā ar likumu sākās 30 dienu periods, kurā ir iespēja pārkāpumus novērst, attiecīgi saņemt aizdevumu un piesaistīt investoru.

"Liepājas metalurga" akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals iepriekš paziņoja, ka panākuši vienošanos par 70% uzņēmuma akciju nodošanu Krievijas uzņēmumam "Daļpolimetall", lai investors varētu ieguldīt nepieciešamos līdzekļus rūpnīcā un pēc iespējas ātrāk atjaunotu tehnoloģisko procesu. Tomēr darījums līdz šim tā arī nav noticis.

"Liepājas metalurgs" nonācis finanšu grūtībās un pārtraucis ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Liepājas tiesa ir pieņēmusi uzņēmuma TAP pasākumu plānu, ko ir izstrādājuši uzņēmuma speciālisti un kas ir saskaņots ar visiem nodrošinātajiem un vairāk nekā 55% nenodrošināto kreditoru, kā arī ar kreditoru kluba pieaicināto finanšu konsultantu "Prudentia Advisers".