Akciju "Tautas grāmatu plaukts" pagarina līdz 1. decembrim

Atsaucoties uz cilvēku lielo interesi par akciju "Tautas grāmatu plaukts", Latvijas Nacionālā bibliotēka pagarina to līdz šā gada 1.decembrim. Vasaras beigās akcija ar vērienīgu pasākumu tika atklāta kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014" un visā tās norises laikā saņemtas Latvijas iedzīvotājiem īpašas grāmatas ar unikāliem un personiskiem ierakstiem. Grāmatas "Tautas grāmatu plauktam" joprojām var iesniegt Latvijas bibliotēkās.

Tautas grāmatu plaukts (pagaidām tā digitālais arhīvs) lēnām tiek piepildīts ar Latvijas iedzīvotāju grāmatu stāstiem un dzīvesstāstiem, ar daļu no tiem jau iespējams iepazīties tīmekļvietnē: http://www.tautasgramatuplaukts.lv/gramatas Fiziskais plaukts tiks pildīts 2014. gadā, kad bibliotēka sāks pārvākties uz jauno ēku.

Dāvinātāju motivācija ir ļoti dažāda - vieniem tās ir personiski nozīmīgas grāmatas, jo asociējas ar kādu dzīves epizodi vai tuvu cilvēku, citi augstu vērtē grāmatas sabiedrisko nozīmību vai arī ar to apliecina savu piederību konkrētai vietai kartē.

Ilonas Štoldes izvēli Tautas grāmatu plauktam dāvināt Raiņa lugas izdevumu "Indulis un Ārija" pamato lakonisks un skaists ieraksts: "Mans tēvs dāvinājis šo grāmatu mātei". Ineses Bondares ieraksts grāmatā "Latviešu kora dziesmas" : "Šī grāmata no manas vecmātes Emīlijas Sondores, kas viena izaudzināja trīs bērnus un Jelgavā, saimniekiem mazgādama veļu, dziedāja Šūberta dziesmas." Ilma Elsberga dāvinātajā Intas Ezergailes dzejas izlasē "Melnās gailenes" ierakstījusi: "Runā, ka esot labi vākt atkal visu no jauna." Savukārt, kāds vīrietis, dāvinādams Jana Krosa romānu "Stūrgalvības hronika" novēl bibliotēkai ne mazāk aizraujošu savu stūrgalvības hroniku un parakstās kā "no grāmatām atkarīgs programmētājs".

Grāmatās ierakstīto stāstu garums variējas no dažiem vārdiem līdz pat vairākām lappusēm. To grāmatu vidū, kas jau nonākušas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, valda liela tematiskā un žanriskā daudzveidība - romāni, mākslas grāmatas, grāmatas par augiem un sēņošanu (u.c.), un arī tāds negaidīts pienesums kā "Praktiskā kriminālistika" un lielākais latīņu valodas leksikons pasaulē, kas līdz šim nav bijis pieejams nevienā no Latvijas bibliotēkām.

Lai akcija sasniegtu vēl lielāku vērienīgumu, akcijas rīkotāji atgādina, ka iedzīvotāji, kas vēl nav piedalījušies akcijā, aicināti dāvināt vienu sev nozīmīgu grāmatu kopā ar pašrocīgi titullapā ierakstītu personisku stāstu, dzīves epizodi vai veltījumu, kas tiks saglabāts nākamajām paaudzēm. Tā ir mūsu iespēja saglabāt savu laiku. "Tautas grāmatu plaukts" tiks izvietots Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas ātrijā. Arhitekts Gunārs Birkerts stikla konstrukcijā izkārtoto grāmatu sienu ieplānojis kā vienu no centrālajām vietām ēkā.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais