Asinsdonoru asinīs bieži konstatē paaugstinātu tauku saturu

© Scanpix

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) ik dienu sastopas ar situāciju, kad kāda donora ziedotās asinis ir nederīgas, jo tajās konstatēts paaugstināts tauku saturs jeb hiloze, informē VADC preses sekretārs Rihards Veršiņins.

Šādas asinis nav derīgas pārliešanai pacientiem, jo tās nevar laboratoriski izmeklēt dažādām infekcijām un vīrusu saslimšanām, skaidro Veršiņins. "Diemžēl to, ka asinis ir pārāk treknas, lai tās varētu laboratoriski izmeklēt, var konstatēt tikai pēc asins ziedošanas, kad tiek veikta asins komponentu sadale un atdalīta asins šķidrā daļa - plazma," viņš piebilst.

VADC pārstāvis arī norāda, ka hilozes iemesls ir neveselīgs donora uzturs un daudz lielāks uzņemto kaloriju daudzums nekā tas nepieciešams organisma vajadzību nodrošināšanai. Turklāt hiloze asinīs var būt dažādas miesas būves un vecuma cilvēkiem.

Lai mazinātu hilozes gadījumu skaitu un ziedotās asinis varētu tikt izmantotas smagi slimu pacientu dzīvību glābšanai, donoriem vismaz 24 stundas pirms asins ziedošanas ir jāēd bez pārmērībām, uzsver VADC mediķi. Nedrīkst uzturā lietot treknus un neveselīgus produktus un no ēdienreizes līdz asins ziedošanai būtu jāpaiet vismaz trīs stundām.

Pirms asins ziedošanas arī jāuzņem daudz šķidruma - ūdens, nesaldinātas augļu un dārzeņu sulas. Nedrīkst lietot enerģijas un alkoholiskos dzērienus.

VADC mediķi atgādina, ka katra ziedotā asins deva ir ļoti svarīga, jo asiņu bieži trūkst un slimnīcu pieprasījumu pēc tām centrs pilnībā nespēj apmierināt. Turklāt vienā asins ziedošanas reizē donors palīdz vairākiem slimniekiem, jo asinis tiek sadalītas komponentos.

Nereti vienam slimniekam arī nepieciešama vairāku donoru palīdzība. Piemēram, šogad kāds desmit gadus vecs zēns bija guvis ļoti smagu elektrotraumu, un viņa dzīvības glābšanai bija nepieciešamas septiņas asins devas, skaidro VADC ārsti.

Latvijā

Kārtējie trīs miljoni, kas iztērēti valstij neizdevīgi un izšķērdīgi. Zaļais kurss drīzāk izmantots kā aizsegs nepamatotam līdzekļu izlietojumam. Tik skarbi ir Valsts kontroles secinājumi par zemkopības ministrijas e auto uzlādes staciju tīklu. Revidenti materiālus nodevuši tiesībsargiem un Iepirkumu uzraudzības birojam, vēsta "Nekā Personīga".

Svarīgākais