Valsts darba inspekcija sāks tematisko pārbaudi transporta un uzglabāšanas nozarē

Valsts darba inspekcija (VDI) šodien sāks darba aizsardzības tematisko pārbaudi transporta un uzglabāšanas nozarē, tostarp ostu uzņēmumos, informē VDI eksperts ārējo sakaru jautājumos Aivis Vincevs.

Šāda preventīva pārbaude transporta un uzglabāšanas nozarē notiks pirmo reizi. Kopumā plānots pārbaudīt vismaz 200 uzņēmumus.

VDI apkopotā informācija liecina, ka nozarē notikušo nelaimes gadījumu skaits ir pieaudzis - ja 2011.gadā VDI reģistrēja 199 darba negadījumus, tad 2012.gadā - jau 226.

Būtiski palielinājās tieši smago un letālo nelaimes gadījumu skaits - smagi cietušo skaits pieaudzis par 11%, bet darbā bojā gājušo skaits divkāršojies un veido 20% no visiem valstī reģistrētajiem letālajiem nelaimes gadījumiem darbā.

Šogad VDI reģistrējusi desmit smagus un divus letālus nelaimes gadījumus darbā transporta un uzglabāšanas nozarē.

Visbiežāk nelaimes gadījumu cēloņi saistīti ar nodarbināto nedrošu rīcību - nav ievērotas darba aizsardzības instrukcijas, izmantotas nedrošas darba metodes vai nodarbinātie bijuši neuzmanīgi. Tomēr nereti transportlīdzekļa vadītāji nelaimes gadījumos iekļuvuši arī pārslodzes un garo darba stundu dēļ.

Turklāt statistika liecina, ka nelaimes gadījumi darbā galvenokārt notiek ar nodarbinātajiem, kuru darba stāžs ir līdz vienam gadam. Kā norāda VDI pārstāvis Vincevs, tas liek domāt, ka jauno darbinieku apmācība par darba aizsardzību bijusi nepietiekama vai notikusi formāli, tādēļ VDI tematiskajā pārbaudē īpaša uzmanība tiks pievērsta nodarbināto apmācībai un tam, kā viņi apmācīti strādāt ar aprīkojumu.

VDI arī atgādina, ka neizmeklēts nelaimes gadījums darbā cietušajam liedz saņemt sociālās garantijas un ir smags darba devēja administratīvais pārkāpums.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais