Pievērsīs pastiprinātu uzmanību ugunsdrošībai Latvijas naktsklubos

Pēc traģiskā ugunsgrēka Krievijas naktsklubā, kurā gāja bojā vairāk nekā 100 cilvēki, Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pievērsīs pastiprinātu uzmanību ugunsdrošībai naktsklubos.

Kā informēja VUGD preses pārstāve Inese Veisa, lai arī ugunsdrošības pārbaudes naktsklubos šogad jau ir veiktas, tagad klubi tiks pārbaudīti atkārtoti. Kā uzsver VUGD priekšnieks ģenerālis Ainars Pencis, šajos objektos tiks veiktas ugunsdrošības pārbaudes, īpašu uzmanību pievēršot evakuācijas izeju atbilstībai normatīvo aktu prasībām.

VUGD katru gadu veic ugunsdrošības pārbaudes dažādas nozīmes objektos. Dienesta teritoriālo struktūrvienību Ugunsdrošības uzraudzības amatpersonas šogad ugunsdrošības pārbaudes veikušas 65 naktsklubos. Izvērtējot pārbaužu rezultātus un salīdzinot situāciju ar iepriekšējiem gadiem, var secināt, ka ugunsdrošības stāvoklis Latvijas naktsklubos pakāpeniski uzlabojas.

Ugunsdrošības prasības naktsklubos regulē Ministru kabineta 2004.gada 17.februāra noteikumi Nr.82 "Ugunsdrošības noteikumi". Šo noteikumu prasības ir jāievēro, lai novērstu un sekmīgi dzēstu ugunsgrēkus, kā arī mazinātu to sekas. Ja masu pasākums notiek telpās, apmeklētāju skaits nedrīkst pārsniegt projektā paredzēto vietu skaitu, kā arī tas nedrīkst pārsniegt maksimāli pieļaujamo, ņemot vērā normatīvajos aktos noteikto platību uz vienu cilvēku.

Atbildīgais par ugunsdrošību ir pasākuma organizētājs vai viņa pilnvarota persona. Šādos pasākumos atklātu uguni izmanto tikai ar tā organizētāja vai viņa pilnvarotas personas rakstisku atļauju, ja veikti pasākumi, lai nepieļautu ugunsgrēka izcelšanos.

Ja masu pasākumā izmanto pirotehniskos izstrādājumus, ir jāievēro Ieroču, munīcijas, speciālo līdzekļu, sprāgstvielu, spridzināšanas ietaišu un pirotehnisko izstrādājumu komerciālās aprites, pirotehnisko izstrādājumu klasificēšanas un izmantošanas noteikumos noteiktās ugunsdrošības prasības. Jāņem vērā, ka telpās drīkst izmantot tikai tos pirotehniskos līdzekļus, kas tam ir īpaši paredzēti, uzsver VUGD.