Baltijas valstu prezidenti pārliecināti, ka Asociācijas nolīgums tiks parakstīts

© F64 Photo Agency

Pēc ikgadējās Baltijas valstu prezidentu tikšanās, kas šodien notika Bīriņu pilī, visi trīs prezidenti pauda pārliecību, ka Asociācijas nolīgums starp Eiropas Savienību (ES) un Ukrainu tiks parakstīts samita laikā Viļņā.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite pauda, ka nav šaubu par šī nolīguma parakstīšanas izdevīgumu, tāpēc ir skaidrs, ka tas tiks parakstīts. "Protams, ka Ukrainai ir vēl jāpilda mājasdarbi un jārisina tā dēvētā Timošenko lieta, taču, ņemot vērā, cik šis nolīgums ir nozīmīgs, domāju, ka tā parakstīšana tiks panākta," sacīja Grībauskaite.

Gan Latvijas prezidents Andris Bērziņš, gan Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess apstiprināja, ka no ES puses viss nepieciešamais nolīguma parakstīšanai ir padarīts. "Jautājums nav par pārliecību, bet gan par to, cik ātri viss tiks atrisināts," piebilda Ilvess.

Šī gada Baltijas valstu prezidentu tikšanās laikā prezidenti arī pārrunāja nepieciešamību integrēt triju valstu ekonomiku. Tāpat tika pieminēti ar eirozonu saistītie jautājumi, jo sanāksmē piedalījās eirogrupas prezidents un Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms.

Igaunijas prezidents Ilvess pauda gandarījumu, ka Latvija pievienojas eirozonai laikā, kad tās reputācija ir labāka, nekā tad, kad tai pievienojās Igaunija. Ilvess solīja nākamā gada 2.janvārī apciemot Latviju, lai par saviem eiro iegādātos Rūjienas saldējumu.

Savukārt Grībauskaite sacīja, ka Latvijas pievienošanās eirozonai ir motivācija arī Lietuvai tai pievienoties. "Darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai mūs savlaicīgi uzaicinātu," uzsvēra Lietuvas prezidente.

Svarīgākais