Iedzīvotāji arvien biežāk saindējas ar tvana gāzi

Iestājoties aukstākam laikam, mediķiem arvien biežāk nākas palīdzēt cilvēkiem, kuri saindējušies ar tvana gāzi, aģentūrai LETA pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Šomēnes ar kaitīgo vielu saindējušies vismaz pieci cilvēki, tostarp kāds 68 gadus vecs vīrietis pagājušajā diennaktī. Viņš pamodies ar spēcīgām galvassāpēm un vemšanu, izsaucis mediķus un pastāstījis, ka iepriekšējā vakarā kurinājis kamīnu. Ārsti konstatējuši saindēšanos ar tvana gāzi.

Mediķi atgādina, ka tvana gāze rodas, nepilnīgi sadegot malkai vai citam kurināmajam. Saindēšanās var notikt, ja par ātru tiek aizvērts dūmvada aizbīdnis un gāze sāk izplatīties dzīvojamā telpā.

Turklāt tvana gāze ir bez krāsas un smaržas, to praktiski nav iespējams sajust, ja vien telpa nav aprīkota ar speciālu tvana gāzes detektoru.

Indīgās vielas ieelpošanas gadījumā var rasties ne tikai saindēšanās, bet arī sirds ritma traucējumi, miokarda infarkts un insults, uzsver mediķi. Īpaši bīstami, ja saindēšanās notiek naktī, jo tad cilvēks var aiziet bojā miegā.

Par saindēšanos ar tvana gāzi liecina galvas reiboņi, galvassāpes, redzes traucējumi, elpošanas traucējumiem, vemšana un bezsamaņa.

Ja telpā izplūdusi tvana gāze, mediķi iesaka nekavējoties atvērt logus un durvis, iziet ārā no telpām svaigā gaisā un, ja tiek novēroti augstāk minētie veselības traucējumi, jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot uz tālruni 113.

Kopumā NMPD vakar saņēmis 1002 izsaukumus, no kuriem 137 bijuši saistīti ar traumu gūšanu.