IZM: Svarcēlāji naudas balvas ir pelnījuši

Neskatoties uz to, ka Latvijas Svarcelšanas federācijas (LSF) un Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) pieteikumi par naudas balvas pieprasījumu svarcēlājiem Artūram Plēsniekam un Rebekai Kohai iesniegti neatbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieteikumus virzīs izskatīšanai Latvijas Nacionālajā sporta padomē (LNSP), aģentūru LETA informēja ministrijā.

Vienlaikus IZM norāda, ka minētie LSF un LOK pieteikumi "nebūtu virzāmi" izskatīšanai padomē, jo neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, proti, sportistus naudas balvas saņemšanai var virzīt oficiāli atzīta sporta federācija, bet Latvijas Svarcelšanas klubu apvienība (LSKA) pieteikumu sportistu prēmēšanai patlaban iesniegusi nav.

IZM uzskata, ka sportisti ir pelnījuši naudas balvas par augstajiem starptautiskajiem sasniegumiem. Tādēļ ministrija no abām organizācijām pieprasīs skaidrojumu par to, kāpēc pieteikumu iesniegusi nevis oficiāli atzītā sporta federācija, kā to paredz normatīvais regulējums, bet gan alternatīvā biedrība.

Ministrija pieļauj, ka radušās situācijas pamatā ir organizāciju savstarpējās nesaskaņas. Pēc skaidrojumu saņemšanas pieteikumus paredzēts nodot izskatīšanai LNSP, kura varēs atsevišķi izvērtēt konkrēto gadījumu un tālāk lemt par naudas balvu piešķiršanu.

Publiskajā telpā bija izskanējusi informācija, ka sportisti naudas balvas varētu nesaņemt. LOK bija norādījusi, ka LSF iesniedza pieprasījumu par naudas balvas piešķiršanu, taču IZM, izvērtējot priekšlikumu, ir nolēmusi to nevirzīt izskatīšanai Latvijas Nacionālajā sporta padomē.

Latvijā

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.