Galīgajam lasījumam Saeimā virza būtiski papildinātas izmaiņas vecāku pabalsta izmaksā

Saeimas komisija šodien atbalstīja un otrajam, galīgajam, lasījumam Saeimā virzīja būtiski papildinātas izmaiņas vecāku pabalsta izmaksā. Komisijas atbalstītais risinājums paredz iespēju izvēlēties saņemt vecāku pabalstu līdz bērna 1,5 gada vecumam 43,75% apmērā mēnesī no pabalsta saņēmēja bruto algas vai arī saņemt to līdz bērna gada vecumam, tādā gadījumā tā apmēru nosakot 60% apmērā no bruto algas.

Pirmajam lasījumam virzītais un arī valdības atbalstītais priekšlikums paredzēja pagarināt vecāku pabalsta saņemšanas periodu līdz bērna 1,5 gada vecumam, tā apmēru nosakot 43,75% apmērā no vecāka bruto algas.

Tāpat kā līdz šim likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" grozījumu projekts arī paredz no 2014.gada 1.janvāra palielināt minimālo vecāku pabalstu no 100 latiem līdz 120 latiem.

Tāpat iecerēts dot tiesības vecāku pabalsta saņēmējam, kurš sāk strādāt vai gūt ienākumus kā pašnodarbinātais, turpināt saņemt vecāku pabalstu 30% apmērā no aprēķinātā vecāku pabalsta apmēra.

Komisija šodien otrajam lasījumam Saeimā virzīja arī grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā, kas paredz izmaiņas bērna kopšanas pabalsta izmaksā. Arī šo pabalstu no 2014.gada 1.janvāra plānots paaugstināt no 100 līdz 120 latiem. Tāpat to plānots noteikt par universālu pabalstu, ko līdz bērna pusotra gada vecumam varēs saņemt arī nodarbinātās personas vienlaicīgi ar vecāku pabalstu.

Plānots, ka visas izmaiņas, izņemot pabalstu pieaugumu, stāsies spēkā 2014.gada oktobrī.

Par abiem likumprojektiem vienbalsīgi nobalsoja visi komisijas locekļi.

Labklājības ministrija (LM) uzskata, ka pozitīvais Saeimas tālāk virzītajā variantā ir palielinātais atbalsta apjoms, kā arī tas, ka netiek deformēta apdrošināšanas sistēmas būtība, aģentūrai LETA skaidroja LM Ministra biroja vadītāja Ilze Kurme.

"Labklajības ministrija virzīja divus citus variantus, kas, pēc mūsu vērtējuma, bija gan mērķētāki gan ilgtspējīgāki, jo paralēli atbalstam ģimenēm veicināja arī nevienlīdzības mazināšanu un paredzēja atbalstu, lai jaunie vecāki varētu sekmīgi atgriezties darba tirgū," vienlaikus uzsvēra ministrijas pārstāve.

Svarīgākais