Noraida priekšlikumu paaugstināt ministru algas

Skatot ar nākamā gada valsts budžetu saistītos likumprojektus, valdība šodien noraidīja Saeimas neatkarīgās deputātes Elīnas Siliņas priekšlikumu nākamgad nedaudz paaugstināt ministru algas.

Ministru kabineta locekļiem un parlamentārajiem sekretāriem mēnešalgu nosaka, mēneša vidējās darba samaksas apmēram piemērojot šādu koeficientu: Ministru prezidentam - 4,05, ministram - 3,648, bet parlamentārajam sekretāram - 2,837.

Deputāte Siliņa bija ierosinājusi grozīt Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu, paredzot, ka koeficienta 4,05 vietā tiek izmantots koeficients 4,5, bet koeficienta 3,648 vietā - koeficients 4.

Valdība šo priekšlikumu neatbalstīja. Debašu par šo jautājumu nebija.

Tomēr izraisījās plašas diskusijas par Ārlietu ministrijas iesniegtajiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma grozījumiem attiecībā uz pabalstu par diplomāta laulātā uzturēšanos ārvalstī. Valdība nolēma, ka būs nepieciešams noformulēt alternatīvu priekšlikumu Ārlietu ministrijas iesniegtajam.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) mudināja Ārlietu ministrijas piedāvātos grozījumus atbalstīt, norādot: "Tā kā tuvākajā laikā ministru algas netiks paaugstinātas, tad atbalstīsim diplomātu sievas."

Ministru kabineta mājaslapā publicētā informācija liecina, ka Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) septembrī atalgojumā izmaksāti 1309,49 lati, bet finanšu ministram - 1169,5 lati. Finanšu ministrs iepriekš jau vairākkārt vērsis uzmanību uz pārāk zemo ministru atalgojumu.

Svarīgākais