Kurzemē pakāpeniski atjauno elektroapgādi

Kurzemē pakāpeniski tiek atjaunota elektroapgāde, informē AS "Sadales tīkls" preses sekretāre Ilze Rubene.

Līdz plkst.10 bija izdevies atjaunot elektrības piegādi vairāk nekā 30 000 klientu, tomēr joprojām bez elektrības ir vairāki desmiti tūkstošu klientu.

Vētras dēļ Latvijā traucēta elektroenerģijas piegāde 12 augstsprieguma 110 kilovoltu (kV) līnijās, savukārt neviena 330 kV līnija nav bojāta, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja AS "Augstsprieguma tīkls" valdes priekšsēdētājs Varis Boks.

Atjaunota elektroenerģijas piegāde Ventspils apkārtnē. Bojājumu novēršanā visā Latvijā iesaistītas 408 brigādes. Tiek nodrošinātas visas materiālās rezerves - balsti, elektrolīniju vadi un citi materiāli, lai efektīvi novērstu bojājumus. Tāpat tiek piesaistītas visas pieejamās tehnikas vienības, informēja Rubene.

AS "Sadales tīkls" pārstāvji reģionos sazinās ar vietējām pašvaldībām, lai informētu par elektroapgādes atjaunošanas gaitu un, ja nepieciešams, nodrošinātu ar ģeneratoriem sociāli jutīgus objektus. Šorīt ģenerators piegādāts Strenču slimnīcai.

Galvenais bojājumu iemesls ir lūstoši koki, kas krītot pārrāvuši elektrolīniju vadus. Jāņem vērā, ka tas reizēm var būt tikai viens koks, taču lūstot tas var izraisīt atslēgumu visā elektrolīnijā.

Sprieguma atjaunošana klientiem notiek prioritārā secībā - vispirms elektroapgāde tiek atjaunota sabiedriskas nozīmes objektiem - slimnīcām, skolām, bērnudārziem, ražošanas objektiem, kā arī tajās līnijās, kurās ir pieslēgti daudzi lietotāji.

"Sadales tīkls" informē, ka šodien vētras skartajos reģionos varētu būt vērojama nepastāvīga elektroapgāde, tas skaidrojams ar to, ka elektrotīkla dispečeri aktīvi veic pārslēgumus elektrotīklā, lai ātrāk atjaunotu elektroapgādi pēc iespējas lielākam klientu skaitam.

Pēc nakts vētras otrdien priekšpusdienā Ventspilī nestrādā vairāki veikali, tomēr personāls dara visu iespējamo, lai iespējami operatīvāk veikali būtu pieejami pircējiem, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina aptaujātie veikalu pārstāvji.

Stiprā vēja radītie elektrības padeves traucējumi ievērojami ietekmējuši arī automātisko vilcienu kustības vadības sistēmu, kā rezultātā Krustpils virzienā kavējas vilcienu kustība, pastāstīja VAS "Latvijas Dzelzceļš" pārstāvis Māris Ozols.

Kā ziņots, naktī uz otrdienu visā Latvijas teritorijā tika fiksētas spēcīgas vēja brāzmas. Visspēcīgākā vētra bija Liepājas ostā un Ventspilī, kur vēja ātrums sasniedza 30 metrus sekundē (m/s). Rīgas līcī vētras laikā vējš sasniedza ātrumu 33-34 m/s.

Latvijā

No nākamā gada plānots noteikt fiksēto neapliekamo minimumu un paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrija (FM) sagatavotie grozījumi likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli.