Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Notiks Kārlim Zālem veltīts piemiņas brīdis, grāmatas atvēršana un aploksnes zīmogošana

© publicitātes

Pieminot tēlnieku Kārli Zāli 125.gadadienā, šodien tēlnieka atdusas vietā Rīgas Brāļu kapos notiks piemiņas brīdis.

Turpinājumā Rīgas Latviešu biedrības Līgo zālē sāksies svinīgs sarīkojums, kura laikā tiks atvērta grāmata "Brīvības piemineklis".

Savukārt Latvijas Pasts visu dienu organizēs speciālo zīmogošanu aploksnei, kas izdota par godu Zāles 125.jubilejai.

Izdevniecības "Fosal" klajā laistais fotoalbums "Brīvības piemineklis" iepazīstina ar pieminekļa tapšanas vēsturi, skulpturālajiem tēliem un to simbolisko nozīmi. Fotogrāfs Romvalds Salcevičs daudzās lielformāta fotogrāfijās albuma atvērumos parāda Brīvības pieminekli dažādos rakursos, kā arī visu cilņu un skulpturālo grupu tēlus un to tuvplānus.

Aploksnes zīmogošana norisināsies pasta centrā "Sakta", Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst.7.30 līdz 19. K.Zālem veltītās aploksnes un speciālā zīmoga autors ir mākslinieks Ģirts Grīva. Aploksnes tirāža ir 1000 eksemplāru, un uz tās attēlots Zāles portrets, savukārt fonā redzams viens no tēlnieka darbiem - Brīvības piemineklis. Speciālajā zīmogā redzams Zāles paraksts.

Zāle dzimis 1888.gadā Liepājas amatnieku ģimenē. Viņš bija viens no Latvijas ievērojamākajiem tēlniekiem, kura darbi iemantojuši atzinību latviešu tautā. Tēlnieks, sadarbojoties ar citiem māksliniekiem, ir izveidojis Brīvības pieminekli un Brāļu kapu memoriālo ansambli. Zāle ir arī Latvijas karavīru pieminekļa Sudrabkalniņā un vairāku kapu pieminekļu autors. Viens no šādiem pieminekļiem veltīts latviešu dzejniekam Andrejam Pumpuram.

Tēlnieks nomira 1942.gadā un tika apbedīts Brāļu kapos, savu tēlu pakājē.